Antik Yunan inanışında Tanrıların Tanrısı Zeus, göklerin ve gök gürültüsünün hükümdarıdır. Roma mitolojisindeki karşılığı, ilk varlık olarak bilinen Jüpiter’dir. Gücü kadar erotik maceralarıyla da oldukça meşhurdur. Başlı başına başka bir konu olan 4 evliliğine rağmen kadınların cazibesine karşı koyamamıştır. Şimdi bunlardan birkaçını inceleyeceğiz.
Çeviren: Betül Kap
1. Danae
Danae, Kral Akrisios’ın kızıdır. Hiç erkek çocuğu olmayan Kral, Delphi kahinine gider ve bir erkek çocuğu olup olmayacağını sorar. Kahin ona asla bir oğlu olmayacağını, ancak kızının bir oğlunun olacağını ve kendisinin bu oğul tarafından öldürüleceğini söyler. Bundan etkilenen Kral, kızını tunçtan bir odaya hapseder. Zavallı Danae günışığından bile mahrum kalmıştır.
Ne var ki bu Zeus’u durdurmaz. Danae’yi arzulayan Zeus, odanın çatısından Danae’nin rahmine akan altın bir yağmur şeklinde odaya inmeyi başarır. Kısa süre sonra çocukları Perseus doğar ve birkaç yıl sonra dedesi Kral Akrisios’u yanlışlıkla da olsa öldürür.
2. Europa
Europa ile Zeus’un ilişkisi Zeus, Hera ile evliyken başlar. Europa bir gün arkadaşlarıyla deniz kenarında çiçek toplamaya gider. Onları fark eden Zeus’sa, Europa’ya aşık olur ve yanına gidebilmek için kendisini çiçek gibi kokan beyaz bir boğaya dönüştürür.
Boğaya dönüşmüş Zeus, Europa’nın önünde eğilir. Europa, boğa sandığı Zeus’un sırtına atlar ve Zeus denize girerek Europa’yı kaçırır. Europa, bir anda çevresinin kuşatıldığını görür; yunuslara binen Nereidler, Trion ve hatta denizlerin hakimi Poseidon yanlarına gelmiştir. Europa üzerine bindiği boğanın bir tanrı olduğunu anlar ve ona yalvarmaya başlar. Zeus Europa’ya aşkını anlatır ve onu büyüdüğü Girit’e götürür. Europa’ya, ona güçlü oğullar vereceğine dair söz verir. Bu güçlü oğullardan biri de kötü şöhretli Minos olacaktır.
3. Io
Io, Zeus’un ölümlü aşıklarından biridir. Argos’taki Tanrıça Hera’nın rahibelerinden biridir. Zeus, Io’yu fark eder ve elbette hemen onu arzulamaya başlar. Io’nun babası, kahinlerin tavsiyesi üzerine onu evinden atana kadar Zeus’u reddeder. Sonra Zeus kara bir bulut kümesi halinde Io’yu baştan çıkarır. Bazı anlatılara göre Zeus, Io’yu karısından saklamak için bir düveye çevirir. Ancak plan başarısız olur ve Hera, düveyi ona hediye etmesi için Zeus’a yalvarır. Zeus’un bunu reddetmek için hiçbir bahanesi yoktur, Io’u Hera’ya verir. Hera daha sonra 100 gözü olan Argus Panoptes’i Io’yu izlemek ve Zeus’un onu ziyaret etmesini engellemek için görevlendirir. Zeus da aynı şekilde Hermes’i Argus’u oyalaması için görevlendirir. Ovid’e göre Hermes bunu, anlattığı tatlı ve uyku getirici hikâyelerle yapar. Zeus, hâlâ bir düve şeklinde olan Io’yu nihayet serbest bırakır.
Hera intikam almak için Io’yu sokması ve gittiği her yerde kovalaması için bir atsineğini görevlendirir. Io sonunda Mısır’a kaçmayı başarır ve göklerin tanrısı onu insan formuna geri çevirir. Burada Zeus’tan çocukları olur.
4. Semele
Bu, oldukça acıklı bir hikâyedir. Bir ölümlü olan Semele, şarap tanrısı Dionysus’un annesidir.
Semele Zeus’tan hamile kalınca Hera, ikisinin ilişkisini öğrenir. Bir kocakarı kılığında Semele ile arkadaş olur ve onun güvenini kazanır. Semele, güvendiği kocakarıya bebeğin babasının göklerin tanrısı olduğunu söyler. Hera ona inanmıyormuş gibi yapar ve Semele’nin zihnine şüphe tohumları eder. Semele, Zeus’tan ona bir şey vermesini ister. Sevgilisini memnun etmek isteyen Zeus, ona Styx nehrinden istediği şeyi getireceğine söz verir. Fakat Semele ikna olmaz, onun tanrı Zeus olduğunu ispatlamasını ister. Zeus Semele’den bunu istememesi için yalvarır fakat Semele ikna olmaz ve Zeus’a istediğini yapacağına dair yemin ettirir. Zeus Semele’e her ne kadar en güçsüz gök gürültülerini göstermiş olsa da ölümlüler tanrılara asla oldukları gibi bakamazlar. Semele, şimşek çakan alevler içinde ölüp gider. Zeus, henüz bir cenin olan Dionysos’u baldırında saklayarak kurtarır.
Dionysos büyür ve annesini Hades’in ellerinden kurtarır. Olimpos Dağı’nda bir tanrıçaya dönüşen Semele, Thyone adını alır ve Zeus tarafından ödüllendirildiği köşkte yaşamaya başlar.
5. Ganymede
Bu hikâye biraz tuhaftır. Zeus bir kartal formuna girerek şarap taşıyıcısı olarak hizmet etmesi için Troyalı Ganymede’i kaçırır. Homer, bir erkek olan Ganymede’yi ölümlülerin en güzeli olarak tanımlar.
Bu ikilinin ilişkisi, antik Yunan’da yetişkin bir erkek ile küçük bir erkek arasındaki sosyal olarak kabul görmüş erotik ilişkiyi ifade eden “paiderastía”nın (oğlancılık) bir örneği olarak kabul edilir.