Makinelerin fazla akıllanıp dünyayı ele geçireceğini zaten hepimiz biliyoruz. Makineler gerek iyi gerek kötü pek çok şey için kullanılabiliyor. İnsanların bu sektördeki temel amacı, bir makineyi insana ne kadar yakınlaştırabiliriz düşüncesi ya da makineleri insanlardan daha işlevli hâle getirme çabasıdır. Günümüzde yapay zekâ o kadar gelişti ki sadece yapay zekâ tarafından yazılmış kitaplar bile var. Bu yazımızda da yapay zekânın müzik sektörüne girişi ve birkaç müzik tarzının karışımı olan Future Garage‘ı (Gelecek Garajı) inceleyeceğiz. İşte yapay zekâ ve Future Garage müzikleri!
Yapay Zekâ ve Müzik
Robotlar müzik yapımında insanların yerini alabilir mi? Bu ne zaman gerçekleşecek? Bu iki soruyu cevaplamak kolay bir iş değildir. Kimse kesin olarak ne olacağını ve neyin yaratılacağını bilemez. Modern teknolojiler ve son gelişmeler, bize müzik yapmanın giderek daha bilgisayar tabanlı ve yapay zekâ odaklı hâle geleceğini, ayrıca daha geleneksel yollarla müzik yaratmaya devam eden müzisyenler tarafından açık tutulan geçmişe bir pencere işlevi görebileceğini gösteriyor. Yapay zekâ, 1980’lerden beri popüler tartışmanın bir parçası oldu ancak son zamanlarda gerçek bir olasılık gibi görünmeye başladı.
Aslında Basit Bir İşlem
Yapay zekânın müziği yapma aşaması ise oldukça basittir. Yapay zekâ internetten aldığı veri ve bilgilere dayalı kalıplar oluşturur. Müziğin geçmişini ve farklı şarkıları öğrenmek için sosyal medya, Google ve Youtube gibi arama motorları vd. kaynakları kullanır. Daha sonra bir melodi oluşturmak için tempoları, kalıpları ve notaları ayırt etmek için öğrendiği bilgileri kullanır.
Yapay Zekânın Müzik Sektörüne Gelecek Yıllardaki Etkisi
Rap, pop, dubstep°, trip-hop* sanatçıları gelecekte yapacağı işlerini yapay zekâ sayesinde müzikal olarak değiştirecek ve belki de onlarca beatmaker işsiz kalacak. Düşünün, en önemli pop sanatçılarından The Weeknd’in ya da dünyanın en iyi sahne şovu sanatçısı Travis Scott’un artık bir beatmakera^ ihtiyacı olmayacak çünkü yapay zekânın yakaladığı müzikler zaten internetin içindeki bütün sesler olduğu için bu, sanatçı için sınırsız bir içeriğe dönüşecek. Ve Feedback (müzikte fikir alışverişi) olarak yapay zekâ, İnsanların kafasındaki müzik zevkini yakalayabilirse aşağıda bahsedeceğim birçok müzik tarzının harmanlanması ile oluşan Future Garage, yapay zekâ ile birleşip önümüzdeki yıllarda popüler müziğin öncüsü olma potansiyeline ulaşabilecek.
Üzen Ya da Rahatlatan Müzik Türü: Future Garage
Future Garage; triphop, dubstep, jungle, ambient karması ve soft hislerle yapılan bilgisayar tabanlı bir elektronik müzik türüdür. Bu türün müziği diğer tarzlara göre iç rahatlatan, kötü bir gün geçirdiyseniz ki öyle bir günde dinlemenizi pek önermem, insanı duygusallaştıran ama genel olarak kafa dinlendiren bir yapıya sahiptir. Yurt dışında ”trippy music” olarak da adlandırılan bu tarz, son zamanlarda ülkemizde pek değer görmese de Avrupa’da özellikle İngiltere’de popüler müzikler arasında yer alıyor.
Kaynakça: 1 – 2– 3
°Dubstep: 1990’ların sonlarında Güney Londra’da ortaya çıkan bir elektronik dans müziği türüdür.
*Trip hop: 1990’ların başında özellikle Bristol olmak üzere Birleşik Krallık’ta ortaya çıkan bir downtempo elekronik müzik türüdür
^Beatmaker: Bir beatmaker veya ritim tasarımcısı, hip-hop veya çağdaş R&B için enstrümantal parçaların bir bestecisidir.