Venüs’ün Yeniden Doğuşları

Sandro Botticelli’nin Venüs’ün Doğuşu isimli tablosu batı sanatında ikoniktir. Mona Lisa’nın yanı sıra muhtemelen “en ünlü tablo” ünvanı için oldukça iddialıdır. Beklendiği üzere, bu ünlü Rönesans tablosu o zamandan beri sanat eserlerinde yeniden yapılanma, reprodüksiyonlar ve referanslara ilham verdi. Öyleyse, haydi gelin Venüs’ün bazı yeniden doğuşlarını keşfedelim.

Walter Crane, Venüs’ün Ronesansı

Walter Crane (1845 – 1915) bir İngiliz sanatçı ve kitap çizeriydi. İtalya’da bir balayı sırasında Rönesansa ilgi duydu ve daha sonra bu çalışmayı, Botticelli’yi etki olarak belirtmek için kullandı.

William-Adolphe Bouguereau, Venüs’ün Doğuşu

William-Adolphe Bouguereau (1825-1905) - The Birth of Venus (1879).jpg

William-Adolphe Bouguereau (1825 – 1905) 19. yüzyıl Fransız ressamıydı. Çalışmaları klasik konuların yorumlarını gösterme eğilimindedir ve kadın çıplaklığını ön plana çıkarır.

Salvador Dali, Venüs’ün Pavyonu Rüyası

Rebirths of Venus

1939–40 New York Dünyası: Fuarı İspanyol Sürrealist Salvador Dali (1905 – 1989) bu fantastik oyun evini tasarladı. Kullanıcılar bir çift kadın bacağından içeri girer ve kendilerini üstsüz deniz kızları, su perileri ve hatta ıstakozlarla eğlenirken bulurlar. Girişin hemen üstünde elbette Botticelli Venüs vardı. Etkinlik organizatörleri planları değiştirdi ve protestoda Dali, “Hayal Gücünün Bağımsızlığı ve İnsanın Kendi Deliliğine olan Hakkı Bildirgesi” adlı bir broşür hazırladı. Bir kez daha Venüsümüz tepeye çekildi.

Terry Gilliam Filmleri

Monty Python ile ünlü olan Amerikan doğumlu İngiliz ekran yazarı Terry Gilliam (d. 1940) da Botticelli Venus hakkında bir görüşe sahiptir, bunlardan biri on yedi yaşındaki Uma Thurmann’ın bu büyüleyici bakış açısını hayata geçirmesini içeriyor!

 Alain Jacquet, Kamuflaj Botticelli 

Genellikle Amerikan Pop Art hareketiyle ilişkili olan Fransız sanatçı Alain Jacquet (1939-2008), Venüs’ü ve kabuğunu bir benzin pompası olarak mizahi bir şekilde yeniden canlandırıyor.

 Orlan, Striptiz

Orlan (d. 1947), bir Fransız sanatçı ve vücut modifikasyonunu kullanarak bir tür kendi kendine portre biçimi olan “bedensel sanat”ın öncüsüdür. Bu striptiz fotoğraflarından ilki oldukça pozlanmış. Ben bir çeşit Madonna’yım. Sonra soyunurken bedenimi sanat tarihini ifade etmek için kullanıyorum – Venüs’ün Doğumu’nu Botticelli tarafından taklit ederek. Son olarak, zeminde ne ortaya çıkacağını bilmediğiniz bir krizalit gibi bir yığın yaprak bırakılır.

 Vik Muniz, Venüs’ün Doğuşu

Rebirths of Venus

Vik Muniz, kanonik (kilise kurallarına uygun) sanat eserleri yaratırken günlük malzemeleri nasıl yeniden tasarladığı konusunda en iyi bilinen Brezilyalı bir fotoğrafçı.

Yin Xin, Botticelli’den sonra, Venüs

Çinli sanatçı Yin Xin (d. 1959), saçı koyulaştırır ve Botticelli’yi sadece Venüs’ün baş ve omuzlarına odaklanarak Asya imajına dönüştürür. Bu parça, gözlemcinin sanatsal değer algısının kültürel bağlam tarafından nasıl belirlendiğini vurgulamak için Batı ve Doğu unsurlarını birleştirir.

David LaChapelle, Venüs’ün Yeniden Doğuşu 

Rebirth of Venus (2009), David LaChapelle. Rebirths of Venus

David LaChapelle (d. 1963) çalışmaları düzenli olarak sanat tarihine gönderme yapan ve sosyo-politik yorum yapan Amerikalı bir fotoğrafçı. Sizce LaChapelle’nin yeniden doğuşu cinselleştirilmiş modern toplumumuz hakkında ne diyor?

Andy Warhol, Venüs’ün Doğuşu

Andy Warhol tarafından Venüs’ün Doğuşu sanatçının Rönesans döneminden şaheserleri aldığı ve bir pop art spin ile birleştirdiği Rönesans portföyünün detayları’nın bir parçasıdır. Botticelli’nin orijinal Venüs eseri tüm vücudu ile ayrıntılı bir arka plana sahip olmasına rağmen, Warhol yüzüne ve akan saçlarına odaklanmayı seçmiştir.

Kaynakça: https://www.dailyartmagazine.com/the-many-rebirths-of-venus/

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir