Hiç yeni bir yerde uyuyup uyandıktan sonra neredeyse hiç uyumamış gibi hissettiniz mi? Bu olguya İlk Gece Etkisi (FNE) adı verilir ve yeni bir ortamdaki ilk gece boyunca insanların standart altı kalitede uyuduğunu söyler. Uyku araştırmacıları, insanlarda FNE’nin fizyolojik kökenini arıyorlar. Current Biology‘de yayınlanan yakın tarihli bir makalede, Brown Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının bir FNE kaynağı keşfettikleri açıklandı: İnsan beyni farklı bir yerdeki o ilk gece boyunca tam olarak uyumuyor. Masako Tamaki liderliğindeki çalışma, beynin yarım kürelerinden birinin farklı uyaranlara karşı uyanık ve tetikte kaldığını keşfetti.
Araştırmacılar, gelişmiş nörogörüntüleme teknikleri ve polisomnografi* kullanarak uyuyan 35 denek üzerinde çalıştı.
Yeni bir ortamdaki ilk gecede, deneklerin beyinlerinin ilk uyku döngülerinde “bölgesel interhemisferik uyku derinliği asimetrisi” gösterdiğini buldular. Bu, beynin bir yarım küresinin (genellikle sol), çoğunlukla varsayılan mod ağına (DMN) odaklanan daha fazla aktivite gösterdiği anlamına gelir. DMN, uyanık dinlenme sırasında beynin hayal kurma ve diğer çevre düşünce modellerinden sorumlu bölümlerini içerir. Bir yarım küredeki bu aktif alanlar, beynin yarısının diğerine kıyasla önemli ölçüde daha az uyku derinliğine sahip olduğu anlamına gelir. Sonuç olarak araştırmacılar, DMN alarmına “gece nöbeti” adını verdi.
Araştırmacılar ayrıca hem uykudaki hem de uyanık olan yarım kürelerin tepki sürelerini test ettiler.
Derin uykuda olmayan yarım kürenin, köpeğin havlaması veya kapı çarpması gibi uyaranlara, derin uykudaki yarım küreden daha hızlı yanıt verdiğini gördüler. Bu nedenle araştırmacılar, FNE’nin nedeninin sadece yarı uyanık yarım küre olduğunu değil, aynı zamanda FNE’nin kendisinin insan beyninin yeni bir ortamdayken “gece nöbeti” tutmasının bir tezahürü olduğunu varsayıyorlar. Yunuslar gibi diğer hayvanlar da, avcılara veya diğer tehditlere karşı uyanık kalmanın bir yolu olarak kısmi uykuyu kullanır. Tamaki ve araştırmacı ekibi, insanlarda da asimetrik uyku derinliği keşfinin benzer bir işleve sahip olduğundan şüpheleniyor. Yeni bir ortamdaki ilk gecede, beyinlerimizin bizi korumaya yardımcı olmak için tetikte olmasının mantıklı olduğu düşünülüyor.
Brown Üniversitesi’nde bir araştırma ekibi, farklı yerlerde iyi uyuyamamanın nedenini keşfetti: Beyninizin yarısı koruyucu bir mekanizma olarak uyanık ve tetikte kalıyor. Araştırmacılar, bu beyin aktivitesinin birçok kişinin yaşadığı ilk gece etkisini açıkladığına inanıyor.
Çok faydalı bir yazı olmuş Sevgili Sude .Emeğine sağlık..
Beğenmenize çok sevindim, teşekkür ederim☺️
Sevdiğimiz bir konuydu severek okudum🥰