Türk ressam Hüseyin Rıfat Çeteci 1861’de İstanbul, Cihangir’de doğmuştur. Eskiden çete adı verilen yardımcı donanma amirali olan Hüseyin Reis soyundan gelen Hacı Şerif Efendi’nin oğludur. Tophane Feyziye mektebini Şinasi ile birlikte bitirdikten sonra özel derslerle Arapça ve Farsça öğrenmiş, edebiyat alanında da kendini yetiştirmiştir. 15 yaşında Hariciye Mektebi kaleminde memuriyet hayatına başlamıştır. Çeşitli hizmetlerden sonra Mabeyn Başkatipliği, Sadaret Müsteşarlığı gibi görev yerlerine kadar yükselen Rıfat Çeteci, daha pek küçük yaşlarında resim sanatına ilgi duymaya başlamıştır.
İstanbul’da Ayvazowski ve Valeri gibi ressamların sergilerinden etkilenmiş ve kısa süre sonra açılan Sanayi-i Nefise’ye girmiştir. Özellikle Valeri’nin öğrencisi olmayı çok arzuluyormuş. Osman Hamdi, Valeri, Mimar Valori ve Oskan Efendi’den oluşan juri karşısında sınavını vermiş ve resme olan yatkınlığı onu doğrudan ikinci sınıfa geçmesini sağlamıştır.
Sanatçı, Sanayi-i Nefise Mektebi’mizin ilk mezunlarındandır. Figür, peyzaj, natürmort çalışmaları yanı sıra kompozisyonlar da meydana getirmiş, sanat kültürü köklü, realist bir ressamdı. Çok mütevazi olduğu bilinmektedir. Hiç sergi açmamış ve resim satmamıştır. Dostlarına armağan ettiği birkaç tabloların dışında çok sevdiği on beş tablosu, ölüm tarihi olan 1962 yılına kadar kendi özel koleksiyonunda bulunmakta idi. Bu eserlerin büyük bir bölümü hâlâ ailesi tarafından muhafaza edilmektedir.
Kaynakça:https://www.istanbulsanatevi.com/turk-ressamlar/huseyin-rifat-ceteci-hayati-ve-eserleri/ – http://earsiv.sehir.edu.tr:8080/xmlui/bitstream/handle/11498/55844/001529094006.pdf?sequence=1&isAllowed=y – http://www.turkerart.com/ozel-koleksiyon-sergisi/ozel-koleksiyon-sergisi-40/ – http://www.artnet.com/artists/huseyin-rifat-ceteci/