Tüm Zamanların En İyi 20 Yapay Zekâ ve Robotik Filmi

Yapay zekâ teknolojisinin etkilerini akıllı telefonlarımızda, bilgisayarlarımızda endüstri ve sağlık sektörlerinde sıkça görüyoruz. Bu listede hayatımıza ve teknoloji dünyasına yön veren yapay zekânın sinema sektörüne yansımalarını, yapay zekâ teknolojisini etkileyici bir şekilde yansıtan 20 farklı filmi göreceğiz. İşte yapay zeka filmleri!

Son zamanlarda yapay zekâ kavramını hiç olmadığı kadar sık duymaya başladık. Artık fantastik bir bilim kurgu unsuru olmaktan çıkıp hayatımıza dahil olan bu kavram, önümüzdeki yıllara yön verecek teknoloji trendleri arasında ilk sırada yer alıyor.

Bilgisayarların insanlara özgü düşünme, muhakeme, algılama, kavrama, yargılama ve çıkarım yeteneklerinden yararlanabilmesiyle açıklanabilecek yapay zekâ, pratikte bir makinenin çevresi ile ilgili bilgileri anlamasına dayanır.

Bu bağlamda bir yapay zekâ sistemi, elde edilen verileri optimize ederek günlük hayatta kullanılabilir hale getiriyor. Yapay zekâ konusunda geçmişten günümüze pek çok çalışma yapıldığını, bir kısmının rafa kaldırıldığını ve bir kısmının günümüz teknolojisine öncülük ettiğini söyleyebiliriz.

Ex Machina

Yapay zeka filmleri: Ex Machina, 2014

Ex Machina, Alex Garland tarafından yazılan ve yönetilen bir 2015 İngiliz bilim kurgu ve psikolojik gerilim filmidir. Filmde Domhnall Gleeson, Alicia Vikander ve Oscar Isaac rol almaktadır. Ex Machina, işvereni olan milyarder Nathan Bateman (Isaac) tarafından Turing testini yapay zekâya sahip bir android cihaza uygulamakla görevlendirilmiş yazılımcı Caleb Smith’in (Gleeson) hikâyesini anlatıyor.

Yapay Zekâ (A.I. Artificial Intelligence)

Yapay zeka filmleri: Artificial Intelligence, 2001

A.I. olarak da geçen Artificial Intelligence, Steven Spielberg tarafından yönetilen 2001 Amerikan bilim kurgu-drama filmidir. Film, sevme yeteneği ile eşsiz bir özenle programlanmış çocuksu bir android robotun hikâyesini anlatır. İnsan duygularını deneyimlemeye programlanmış robot çocuk, kendini keşfetme yolculuğuna çıkar.

Evrim (Transcendence)

Yapay zeka filmleri: Transcendence, 2014

Transcendence, yapımı 100 milyon dolara mal olmuş bir bilim kurgu filmidir. Johnny Depp, Rebecca Hall, Paul Bettany, Kate Mara, Cillian Murphy, Cole Hauser ve Morgan Freeman bu filmde rol almıştır. 2014 yılında Wally Pfister tarafından yönetilmiştir. Bu film temel olarak şu soruyu ele alıyor: “Yakın zamanda yapay bir süper zekâ yaratılacak mı? Eğer öyleyse, bilgisayarların da birer bilinci olacak mı?”

Ben, Robot (I, Robot)

I, Robot, bir 2004 Amerikan neo-noir distopik bilim kurgu ve aksiyon filmidir. Will Smith, her şeyi robotların yaptığı 2035 yılında yaşayan Dedektif Del Spooner’ı canlandırıyor.

Batı Dünyası (Westworld)

HBO yapımı bir televizyon dizisi olan Westworld’ün temelinin, aslında 1973 tarihli Westworld filmine dayandığını biliyor muydunuz? O zamanlar Westworld, dijital görüntü işlemeyi kullanarak fotoğrafları pikselleştiren ve bir android bakış açısını simüle eden ilk uzun metrajlı filmdi.

Matrix (The Matrix)

Matrix, Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano ve Hugo Weaving’in başrollerini paylaştığı, The Wachowskis tarafından yazılan ve yönetilen 1999 tarihli bir bilim kurgu ve aksiyon filmidir. Film, teknik kategorilerde dört Akademi Ödülü almıştır. Film, insanlar tarafından algılanan gerçekliğin aslında Matrix, yani vücutların ısı ve elektrik aktivitesi bir enerji kaynağı olarak kullanılırken, insan popülasyonunu yatıştırmak ve bastırmak için duyarlı makineler tarafından oluşturulan simüle edilmiş bir gerçeklik olduğu bir geleceği anlatıyor. Bir bilgisayar korsanı, gizemli isyancılardan gerçekliğinin kendi doğası ve denetleyicilerine karşı savaştaki rolü hakkında bilgi edinir.

Esrarengiz (Uncanny)

Yapay zeka filmleri: Uncanny

Uncanny, Matthew Leutwyler tarafından yönetilen ve Shahin Chandrasoma’nın senaryosuna dayanan bir 2015 Amerikan bilim kurgu filmidir. Film, dünyanın ilk “mükemmel” yapay zekâsıyla (David Clayton Rogers) ilgilidir. Bir muhabir (Lucy Griffiths) ve bu yapay zekâyı yaratan bilim insanı (Mark Webber) arasında bir ilişki başladığında şaşırtıcı ve sinir bozucu yeni davranışlar sergilemeye başlayan bu yapay zekâyı anlatır.

Chappie


Daha önce “Transcendence“ı izlediyseniz, “Chappie“yi izlediğinizde her iki filmin de aynı konsepti kullandığını fark edeceksiniz. Bu filmde görsel efektler son derece harika… Filmin çok özel efektleri var, bu özel efektlerin ne kadar etkileyici olduğunu görmek bile filmi izlemek için yeterli bir sebep olabilir.

Ölümsüzlük arzusu, insan doğası için çok  temel bir arzudur. Ancak bu arzuyu bilince sahip bir robotun üzerinde görmek şaşırtıcı. 2015 tarihli film olan “Chappie“, duyarlı hâle gelen ve insan dünyasında rekabet eden nezaket ve yozlaşma güçlerini aşmayı öğrenmesi gereken yapay zekâya sahip bir robotu konu alıyor.

Aşk (Her)

Her“, The Guardian listelerinde yer alan en iyi 20 yapay zekâ filminden biri. The Atlantic’ten Christopher Orr’a göre “Her” Yılın En İyi Filmi (2013). “Spike Jonze’nin, kendi işletim sistemine âşık bir adamla ilgili düşünceli, zarif ve dokunaklı filmi samimi ve güçlü bir hümanizmin işi” diyor.

Kıyamet (Singularity)

Singularity, Sebastian Cepeda’nın bir hikâyesinden ilham alan, Robert Kouba tarafından yazılan ve yönetilen 2017 Amerikan bilim kurgu filmidir. Filmde John Cusack, Carmen Argenziano, Julian Schaffner ve Jeannine Wacker rol alıyor.

2020 yılında, dünyanın en büyük robotik şirketi olan VA Industries’in CEO’su Elias van Dorne (John Cusack), en güçlü icadı olan tüm savaşları sona erdirmek için tasarlanmış süper bilgisayar Kronos’u tanıtır. Kronos çevrimiçi olduğunda, insanlığın kendisinin dünya barışına en büyük tehdit olduğunu çabucak saptar ve dünyayı insanın “enfeksiyonundan” kurtarmak için dünya çapında bir robot saldırısı başlatır.

Uzay Yolcuları (Passengers)

Passengers, Morten Tyldum tarafından yönetilen ve Jon Spaihts tarafından yazılan 2016 Amerikan bilim kurgu filmidir. Jennifer Lawrence, Chris Pratt, Michael Sheen ve Laurence Fishburne rol alıyor. Hikâye anlatılırken, robotlar ve yapay zekâ yoğun bir şekilde kullanılır. Yolcular gelecekteyken, inovatörlerin ve işletmelerin bugün karşılaştığı robotik zorluklar gösterilir.

Kabuktaki Hayalet (Ghost in the Shell)

Ghost in the Shell, Rupert Sanders tarafından yönetilen ve Jamie Moss, William Wheeler ve Ehren Kruger tarafından yazılan, Masamune Shirow’un aynı adlı Japon mangasına dayanan bir Amerikan bilim kurgu-suç-drama filmidir. Filmde Scarlett Johansson, Takeshi Kitano, Michael Pitt, Pilou Asbæk, Chin Han ve Juliette Binoche rol alıyor.

2001: Uzay Yolu Macerası (2001: A Space Odyssey)

2001: A Space Odyssey, 1968 tarihli bir bilim kurgu filmidir. Film, insan evrimi, teknoloji, yapay zekâ ve dünya dışı yaşamın tematik unsurlarını ele alıyor ve bilimsel gerçekçiliği, öncü özel efektleri, belirsiz ve çoğu zaman gerçeküstü görüntüleri, geleneksel anlatı tekniklerinin yerine ses ve minimum diyalog kullanımı ile dikkat çekiyor. 1991 yılında, Birleşik Devletler Kongre Kütüphanesi tarafından “kültürel, tarihi ve estetik açıdan önemli” görüldü ve Ulusal Film Sicili’nde korunmak üzere seçildi.

Morgan

Morgan hem fantastik bir bilim kurgu-gerilim filmi, hem de harika bir sinematografi ve oyunculuklara sahip bir yapay zekâ filmidir. Bu filmi izlemeniz şiddetle tavsiye edilir. Morgan, diğer yapay zekâ filmlerinden biraz farklı. Bu fark ise; Morgan, yapay zeka ile yapılmış ilk film fragmanına sahip ve oldukça ürkütücü. IBM Research’teki bilim adamları, Morgan filmi için ilk bilişsel film fragmanını oluşturmak amacıyla 20th Century Fox ile işbirliği yaptı.

Yarının Dünyası (Tomorrowland)

Tomorrowland, Brad Bird’ün yönettiği ve yazarlarından biri olduğu bir 2015 Amerikan bilim kurgu, gizem ve macera filmidir. Bird, filmin senaryosunu Damon Lindelof ile birlikte yazmıştır. Bird, Lindelof ve Jeff Jensen’in orijinal bir öykü anlatımından esinlenilmiştir. Filmin başrollerinde George Clooney, Hugh Laurie, Britt Robertson, Raffey Cassidy, Tim McGraw, Kathryn Hahn ve Keegan-Michael Key yer alıyor. Filmde, hayal kırıklığına uğramış bir dahi mucit ve genç bir bilim tutkunu, eylemlerinin dünyayı ve kendilerini doğrudan etkilediği “Tomorrowland” olarak bilinen belirsiz bir alternatif boyuta doğru yola çıkar.

VOL-İ (WALL-E)

WALL-E, Dünya’da geçirilen 700 yılın sonuna doğru insana özgü bir zekâ biçimi geliştiren son kalan robotlardan biridir. Film, WALL-E’nin EVA adında ikinci bir robota olan sevgisini anlatıyor. Bu, yapay zekânın, korku, öfke ve tabii ki aşkı da kapsayan özellikleri olan insan benzeri bir forma dönüştüğü senaryonun incelenmesidir. Bu iç ısıtıcı hikaye uzak gelecekte geçiyor- 2805. Dünya devasa bir çöp yığınından ibaret ve insan nüfusu yıldız gemilerinde yaşamak için göç ederken, robotlar gezegeni temizlemek için Dünya’da kalır.

Ölüm Makinesi (The Machine)

The Machine, Caradog W. James tarafından yönetilen ve yazılan 2013 İngiliz bilim kurgu ve gerilim filmidir. Askeriye için yapay zekâ yaratan bilgisayar bilimcileri olarak Caity Lotz ve Toby Stephens rol alıyor. Çin’e karşı gerçekleşen bir savaşta ölüm makineleri inşa etme çabasında olan İngiliz bilim insanları hedeflerini gerçekleştirip duyarlı bir robot yaratır.

Yok Oluş (Annihilation)

Annihilation, sinemalar için yazılmış ve yönetmenliğini Alex Garland’ın yaptığı, Jeff VanderMeer’in aynı adlı romanından uyarlanan bir bilim-fantastik-aksiyon-korku filmidir. Filmin başrollerinde Natalie Portman, Jennifer Jason Leigh, Gina Rodriguez, Tessa Thompson, Tuva Novotny ve Oscar Isaac yer alıyor.

Robot Adam (Bicentennial Man)

Bicentennial Man, Robin Williams’ın oynadığı bu film, insan olmaya çalışan yapay bir varlık hakkında bir dram filmi. Filmin ilk anlarında, bir siborg, varlıklı bir ailenin uşağı olarak kullanılıyor. Bu siborg, başından beri benzersiz bir kişiliğe sahip. Ailenin en genç üyesi siborg ile çok yakın ve onun arkadaşlığı ile vakit geçirir. Zaman geçtikçe küçük kız büyür ve kendi çocuğu olur. Siborg, yapay zekanın sınırlarının ötesine geçmeye ve insan duygularını deneyimlemeye başlar.

Bıçak Sırtı (Blade Runner: 2049)

Blade Runner: 2049, Ekim 2017’de vizyona girdi. Filmin fragmana baktığımızda, fragmanın aksiyon, estetik ve entrikayla dolu olduğunu görüyoruz. Filmde Harrison Ford ve Ryan Gosling rol alıyor ve yönetmen koltuğunda Prisoners ve Arrival‘ın yönetmeni Denis Villeneuve’ün eşsiz sinematografisini deneyimliyoruz.

Kaynak: https://www.newworldai.com/top-22-best-artificial-intelligence-and-robotics-movies-of-all-time/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir