1990’ların ortalarında Bart Simpson’ın Hayat Kılavuzu başlıklı bir kitap çıkmıştı. İsminden de anlaşılacağı gibi Amerika’nın en baş belası çocuğu hayatını daha iyi nasıl yaşayacağına dair öğütler veriyor. Kitabın bölümlerinden biri de sanatla alakalıdır ve müzelerde nasıl davranılacağını anlatır: “Müzeler, kültürün kutsal koridorlarıdır ama bu onların suçu değil. Saygı duyulmak isterler. Bu yüzden eğer bu tozlu eski çöplüğe tekrar sürüklenirseniz dikkat etmeyi unutmayın.”
Çeviren: Elif Dağatar
Kitap 1993’te, The Simpsons’ın beşinci sezonu yayınlandığı sırada çıkmıştır fakat o zaman bile dizi, sanata duydukları hayranlığı gösterir hâldeydi.
Sanatçı Homer
Sanat ve The Simpsons düşünüldüğünde akla gelen ilk bölüm muhtemelen Anne ve Pop Art (S10B19) olacaktır. Bölümde Homer, satın aldıkları bir barbekü ocağını birleştirmeye çalışırken sinirlenip modern sanat olarak görülen bir dağınıklık ortaya koyar. Yanlışlıkla ünlü bir sanatçı haline gelen Homer, sanatın sinirle bir şeyler ortaya çıkarmaktan daha zor olduğunu fark ederek ilham almak için Springfield Müzesi’nde ünlü sanat parçalarına bakmaya karar verir.
Sanat Karşısında Bart
Fakat 10. sezon The Simpsons’ın güzel sanatlar sevgisini gösterdiği ilk sezon değildir. S01B11 (The Crepes of Wrath)’de Bart, Fransa’ya bir değişim öğrencisi olarak gider. Motosikletle Fransa’da bir tur atarlarken Bart bir köprüden geçerken sanatseverler bu manzarayı tanıdık bir tablodan anımsayabilirler.
Pop kültür eleştirmeni Emily VanDerWerff bu bölüm hakkında şöyle demiştişr:
“Bu The Simpsons bölümünün arka planına gömülmüş olan sadece küçük bir sanat tarihi dersi değil aynı zamanda belirli bir yerin sanat tarihidir. […] Böyle bir sahne olmasaydı muhtemelen The Simpsons‘ın en güçlü bölümlerinden biri olmazdı.”
Simpsons Americana
VanDerWerff’in kayda değer bir diğer gözlemi ise The Simpsons’ın sanatı, kültürünün bir parçası olarak kullanmalarıdır. Özellikle 20. yüzyıl Amerikan kültürü, o zamanda pek çok sahnede görülebilirdir. Ne zaman bir sanat parçası pop kültür tarafından takdir edilse bunun sanata yeni bir katman eklediğine inanıyor.
Herkes İçin Sanat
Bazense sanat, diğerlerinin aksine bölümün ana ögesi oluyor. Sanatın olmadığı yerde Homer vardır (S29B12) bölümü, Homer’ın 1940’ların tablosu Joan Miro’nun The Poetess tablosuna kafayı nasıl da taktığını anlatıyor. Tamamen karakterinin dışında odaklanmış bir Homer, bütün bölüm boyunca tablonun güzelliğini seyretmesinden dolayı tablonun çalınmasının baş şüphelisi olarak görülmesine sebep olur. Bunun dışında normal olan bölüm bir anda Homer’ın The Poetess’e bu denli hayranlığını her birimiz bir müze veya galeriyi ziyaret ederken tecrübe etmişizdir. Bu bize, sanatın herkes için olabileceğini hatırlatmış oldu gerçekten de.
Burada bazı örnekleri vermiş olsak da The Simpsons şu an 33. sezonuyla gösterdiği veya sakladığı bizim burada listeleyemeyeceğimiz daha pek çok sanat eseri referansı yapmıştır. Ki bu da en sevdiğimiz Springfield ailesini izlerken daha çok dikkat etmemiz için eğlenceli bir bahane olacaktır.