Nefertiti ve Kleopatra gibi tanınmış tarihî kişilerin gerçek hayatta nasıl göründüklerini hiç merak etmiş miydiniz? Öyleyse, Bas Uterwijk size oldukça iyi bir tahmin gösterebilir. Hollandalı fotoğrafçı ve dijital sanatçı, yenilikçi sinir ağı rekonstrüksiyonları kullanarak ünlü tarihi kişiliklerin inanılmaz Al portrelerini oluşturmaktadır. Devam eden seriye en son eklemeleri, izleyicileri diğer zaman dilimlerinin yanı sıra eski Mısır, Rönesans ve 18. yüzyıl Avrupa’sına taşımaktadır.
Çeviren: Tuana Akgül
Bu portreleri oluşturmak için Uterwijk, kişinin çok sayıda resminin örneğini AI uygulamalarına yüklemektedir. Daha sonra, sonuçtan memnun kalana kadar programa ufak ayarlamalar yapmaktadır. Uterwijk, “Bu ‘Derin Öğrenme’ ağları, binlerce insan yüzü fotoğraflarıyla koşullandırılmıştır ve bir çizimden neredeyse fotogerçekçi insanlar yaratabilir ya da yüklenen yüzleri, modelin öğrendiği her şeyin toplamından oluşan bir ‘Gizli Alan’ a uydurabilir,” şeklinde ifade eder. “Bence insan yüzü binlerce yıldır önemli ölçüde değişmemiştir ve saç ve makyaj dışında, uzun zaman önce yaşamış insanlar muhtemelen bize bir hayli benzemekteydiler fakat onları, fotoğrafın icadından çok önce var olan antik sanat kalıplarının çoğunlukla çarpıtılmış biçimlerinde görmeye alışkınız.”
Tutankhamun ve I. Elizabeth gibi gerçek hayattaki kralları gerçekçi portrelerde yeniden hayal etmekle kalmıyor, aynı zamanda dijital manipülasyonlarını Michelangelo’nun David heykeli ve Leonardo da Vinci’nin Mona Lisa tablosu da olmak üzere ünlü sanat eserlerine de uyguluyor. Uterwijk sözlerine “Fotoğrafçılığın klasik resmin kalıbını değiştirmesi gibi, yapay zeka temelli teknikler, sanatı ve (post-)fotoğrafçılığı etkilemeye ve ilham vermeye başlayacaktır.” Diyerek devam eder. “AI uygulamaları inanılmaz bir hızla gelişiyor ve toplumumuzun neredeyse tüm kesimlerini etkileyecektir.”
Tarihi figürlerin daha fazla dijital portrelerini görmek için aşağı kaydırıp projelerinden haberdar olmak için Instagram ve Twitter’da Uterwijk’i takip edebilirsiniz.