Sadece Siyah ve Beyaz Kullanarak Harikalar Yaratmak için 10 İpucu

Resim yapmak için renk tekerindeki onca renk arasından siyah ve beyazı seçmek biraz saçma gelebilir. Ama şunu unutmamak gerek ki gri skalaya sadık kalarak çizim yapmak, resim yapmayı öğrenmek için harika bir başlangıçtır. Böylece renk teorisine kafa yormak yerine üç boyutlu görünümü vermek için resmettiğiniz nesnenin tonlarına (açık ve koyu) odaklanabilirsiniz.


Çeviren: Betül Kap

Stock Photos, Irina Baturina/ShutterstockRenk kombinasyonları üzerine çalışmak zorunda olmasanız da siyah beyaz çizimin de kendine ait işinizi kolaylaştırıcı ipuçları ve püf noktaları var. Monokrom çalışmanızdaki performansınız kullandığınız materyalle ve bunların ıslak veya kuru oluşuyla yakından ilgili. Kullandığınız materyale bağlı olarak (kurşun kalem, kömür kalem, mürekkep, boya vs) çarpıcı siyah beyaz çizimler oluşturmanız adına sizin için bazı ipuçlarını bir araya getirdik.

 

Stock Photos, BoConcept /Shutterstock

 

Yaratıcı Siyah Beyaz Tablolar İçin Genel Çizim İpuçları

Hangi materyalle olursa olsun dinamik eserler ortaya koymak adına size yardımcı olabilecek genel ipuçlarını bir araya getirdik.

Neyin aydınlık neyin karanlık olduğunu görmek için gözlerinizi kısın. Bu biraz tuhaf görünebilir ancak gözlerinizi kısmak bir ortamın en karanlık ve en aydınlık noktalarını ortaya çıkaracaktır. Daha sonra bu kontrastı çiziminize aktarabilirsiniz.

Önceden planlayarak hata payınızı en aza indirin. Birazcık planlama kompozisyonunuzda harikalar yaratacaktır. Çizime başlamadan önce hangi materyalleri kullanacağınıza, çiziminizin boyutlarına, aşağı yukarı hangi bölgelerin aydınlık ve hangi bölgelerin karanlık olacağına karar verin.

Beyazlarınızı koruyun. Bu çiziminizin daha planlama aşamasında bellidir, ancak çok önemli olduğu için vurgulamakta fayda var. Kağıdınızın beyaz kısımlarını ışık olarak kullanacaksanız başka materyallerin buraya karışmadığından ve ışığa zarar vermediğinden emin olun.

Bunu kullandığınız materyale bağlı olarak çeşitli şekillerde yapabilirsiniz. Kalem veya kömür kalem kullanıyorsanız en doğru şey önce beyazlığın nerede olacağına karar vermek ve çizdikçe o bölgelerden uzak durmaktır. Alternatif bir yol ise bu kısımları bantlarla kapatıp çizim bittikten sonra bantları çıkarmaktır.

Islak materyaller kullanıyorsanız yine bantlardan ve maskeleme jelinden faydalanabilirsiniz. Çizimden önce maskeleme jelini uygulayın ve kurumasını bekleyin. Daha sonra üzerine çiziminizi yapabilir ve işiniz bittikten sonra jeli çıkarabilirsiniz. Ve işte bu kadar! Kağıdınızın beyaz kısımları hâlâ orada.

Farklı materyaller kullanın. Kuru ve ıslak materyallerin çeşitli tonları, kaliteleri ve boyutları vardır. Çalışmanızda birden fazla (üç- dört) kalem, kömür kalem, kalem ucu vs kullanarak avantaj elde edebilirsiniz. Bu, çiziminize görsel bir karmaşıklık katarak çizimi daha heyecan verici hale getirecektir.

 

Stock Photos, saichol chandee/Shutterstock

 

Kuru Materyallerle Çizim İpuçları

Çizimlerinizi kurşun kalem, kömür kalem ya da pastelle yapma taraftarı mısınız? Bu ipuçları işinize yarayabilir.

Işıktan başlayın. Işıktan karanlığa geçmek kolaydır, ancak karanlıktan ışığa doğru çizim yapmak için aynı şey söylenemez. Çiziminize en açık tonları çizerek başlayın (unutmayın, beyazlarınızı koruyun!) ve tonlarınızı buna göre oluşturun. Böylece koyu tonlarda hata yapmazsınız ve emin olun bu hatalar asla tamamen silinmezler.

Çiziminizi lekelememek için kağıt kullanın. Siz çiziminizle uğraşırken elinizin kenarına karbon veya kömür bulaşması kaçınılmazdır. Bazen bunlar çiziminize bulaşarak bütün resmi kirletebilir. Çiziminizi korumak için ufak bir parça kağıt kullanın.

Parmağınızla karıştırmak istemiyor musunuz? Bunun yerine chamois veya dağıtıcı kalem kullanın. Kömür kalem ile çizim yapıyorsanız bunu dağıtmanız gerekir. Eğer ellerinizi kirletmek istemezseniz diğer materyallerden faydalanın. Chamois büyük alanları karıştırmak için idealdir. Diğer bir seçenek de dağıtıcı kalemler. Bunları kullanarak ince detaylarda kolaylıkla dağıtma yapabilirsiniz.

 

 

Islak Materyallerle Çizim İpuçları

Islak materyallerin kullanımı zordur ama çarpıcı sanat eserleri ortaya koymak için mükemmeldirler.

Mürekkep ve kaleminizi deneyin. Bu materyallerin kullanımı bir kurşun kaleme kıyasla çok daha zordur. Pigmentle dolu bir mürekkep bütün çiziminizi mahvedebilir. Çizime başlamadan önce müsvedde bir kağıtta malzemelerinizi deneyin.

Kurşun kalemle başlayın. Islak materyaller çok acımasız olabileceğinden kilit nokta planlamatır. Kompozisyonunuzu önce kurşun kalemle çizin, sonrasında ıslak materyalle üzerinden geçin. Kurşun kalemle yaptığınız çizimi bastırarak yapmadığınızdan emin olun, böylelikle asıl işleme geçtiğinizde kurşun kalem hatları belli olmaz.

Glazing tekniğini kullanın. Eğer bu tekniğe aşina değilseniz kısaca açıklayalım. Glazing tekniğinde istenen etkiye ulaşılana kadar ince pigment katmanları uygulanır. Böylece çizime kademe kademe hacim kazandırır ve yavan bir renk etkisi yaratmayan detaylar eklemiş olursunuz. Bu teknik suluboyada ve daha zorlayıcı olsa da Copic gibi boya kalemlerinde kullanılabilir.

 

Stock Photos, Daria Minaeva/Shutterstock

 

KAYNAK: https://mymodernmet.com/black-and-white-drawing-tips/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir