İki çeşit insan vardır. Bazıları bütün mantar türlerini bilir, gizli saklı olanları bile görüp tanıyabilir. Bir de diğerleri vardır, farklı olarak kırmızı şapkalı gelin mantarını tanıyabilenler. Onu da şirinlerin evi olarak biliyoruz yoksa nerede görüp tanıyacağız ki? İkinci seçenektekiler için bu yazı mantarları eğlenceli bir şekilde tanımak için güzel bir fırsat. Üstelik mantarlara sanatsal bir açıdan bakacağız! Hazırsanız işte sanatta mantarlar!
Asortik Mantarlar
Hokusai’nin bu baskıyı yaptığı Edo (Tokyo’nun eski adı) Dönemi’nde (1603-1868) mantar toplamak çok modaydı. Özellikle de varlıklı tüccar ailelerin kadınlarının ilgisini epey çekiyordu. Ellerinde sepetlerle satoyamalara (kır) gidip sonbaharın gelişini bu şekilde kutlarlardı.
Orman Mantarları
Otto Marseus van Schrieck orman yer detayı ressamlarının önde giden isimlerinden biridir. 17. yüzyılın ortasında konular arasında o kadar çok rağbet vardı ki “orman yer detayı” gibi ara bir başlıktan bile detaylıca bahsedebiliyoruz. Ormanın yeraltından gelen yaratıklar, bitkiler, çeşit çeşit mantarlar, çiçekler, hatta bir lale, kurbağa ve çeşitli kelebekler de çok ince detaylarla tasvir edilmiş.
Psikedelik Mantarlar
Bugünlerde Yayoi Kusama muhtemelen en çok duyulan Japon sanatçı. Psikedelik çalışmaları anında ayırt edilebilir, küçük noktacıklarla dolu devasa formlar görürseniz kuvvetle muhtemel onun eseridir. Pek çok alan üzerinde çalışmışlığı var: resim, kolaj, yumuşak heykeltıraş, performans sanatı ve çevresel montaj. Pop Art’ın öncülerinden olarak tekrar ve örüntülerle hep yakından ilgilenmiştir. Eserleri Andy Warhol, Claes Oldenburg ve George Segal gibi büyük sanatçıları etkilemiştir.
Oyuncak Mantarlar
Takashi Murakami, memleketindeki sosyal ve siyasi olaylara gönderme yapmak için Japon kültüründen, çizgi romanlardan, mangadan ve oyuncak endüstrisinden ilham alan çağdaş bir sanatçıdır. Murakami mantarları için “Bana göre hem erotik hem de tatlılar ve bir yandan da özellikle Batı dünyası için periler dünyasını andırıyor. Mantarların erotik tarafıyla büyüleyici tarafını birleştirip eserlerimde motif olarak kullanabileceğimi düşündüm.” demişti. Bu temada aşağı yukarı 400 eser yapmıştır.