Pop Art, renkli girişini 1950’lerde yaptığından beri göze çarpan sanatsal hareketini sürdürmektedir. Andy Warhol, David Hockey ve Keith Haring gibi ünlü ustaların yenilikleri sayesinde Pop Art eşsiz bir tür olarak modernizmin son demlerinde dikkat çekiyor ve çağdaş sanatın (Çağdaş Sanat Nedir? Tıklayınız.) başlangıcı oluyor.
Pop Artı’ın önemli eserleri, sanatsal duyarlılıktaki bu önemli değişimi kolaylaştırmaya yardımcı oldu. Richard Hamilton’ın alışılmadık kolaj resimlerinden Roy Lichtenstein’ın hareketine ilham veren en ikonik çizgi roman uyarlamasına kadar, bu deneyimle kazanılan başyapıtlar, popüler kültürün göründüğünden daha fazlası olduğunu kanıtladı.
Pop Art Nedir?
Pop Art, ilk kez savaş sonrası İngiltere ve Amerika’da “pop”layan, kendine özgü bir sanat türüdür. İlk olarak popüler kültüre olan ilgi ve ticari ürünlerin imgesel yorumlanmasıyla tanımlanan hareket, sanata yeni ve erişilebilir bir yaklaşım getirdi. 1950’lerde ve 1960’larda Pop sanatçılarının ürettiği eserler ilginçten eleştirele kadar, çağdaş yaşam ve olaylar üzerinden yorumlara maruz kaldı.
Önemli Eserler
-Richard Hamilton, Bu Günün Evlerini Bu Denli Farklı, Bu Denli Cazip Kılan Nedir?, 1956
1956 yılında üretilen bu kolaj, Pop Art’ın İngiltere’de çoğalmasının katalizatörü olarak sayılıyor. İngiliz sanatçı Richard Hamilton Londra’daki Whitechapel Sanat Galerisi’nde çağdaş sanatçıların modernite yorumlarını ve gelecekle ilgili öngörülerini sunan “İşte Yarın” adlı sergi için hazırlanmıştı.
Bu Günün Evlerini Bu Denli Farklı, Bu Denli Cazip Kılan Nedir?’de, iletişim ile ilgili birkaç tema birleştirilmiştir. Bu temalar şunları içermektedir: “Erkek, Kadın, Yemek, Tarih, Gazete, Sinema, Ev Aletleri, Arabalar, Uzay, Çizgi Romanlar, Televizyon, Telefon, Haber.” Amerikan dergilerinden kupürler kullanıp bu motiflerle bir sahne oluşturmuş ve kelimenin tam anlamıyla popüler kültür parçalarından bir sanat eseri hazırlayarak “savaş sonrası İngiltere’yi şekillendirmeye başlayan çeşitli etkiler” üzerine yorumunu yapmış olmuştur.
-Andy Warhol, Çorba Konserveleri, 1962
1962’de Amerikalı sanatçı Andy Warhol ilk olarak “çorba konservesi” motifini ortaya koymuştur. 32 Çorba Konservesi, her biri Campbell’in Çorbası’nın farklı bir lezzetini gösteren 32 el boyaması ve el damgalı kanvastan oluşur. Öncü bir pop sanatçısı olan Warhol bu konuyu seçmiştir çünkü Pop Art’ın seri üretime odaklanmasını ve tekrarlamayı kendi sanatsal ilgisine çekti. “Eskiden çorba içerdim. Her gün aynı öğle yemeğini yiyordum, 20 yıl boyunca sanırım, aynı şey tekrar tekrar.”
-Roy Lichtenstein, Whaam!, 1963
Renkli, çizgi romandan esinlenen tablolarıyla tanınan sanatçı Roy Lichtenstein, Pop Art’a hareketli ve enerjik bir hava attı. En iyi bilinen kompozisyonlarından biri olan Whaam!, 1956’dan 1966’ya kadar DC çizgi romanları tarafından yayınlanan popüler bir dizi olan All American of War’ın savaş sahnesidir.
Açık bir çizgi romanı anımsatan Whaam! 2 panelde yapılmıştır. Parçanın sol tarafında, bir uçak başka bir uçağı vuruyor; “WHAAM!” ünlemiyle birlikte parçanın sağ tarafında beliriyor. Kompozisyon orijinal tasvirine çarpıcı şekilde benzese de Lichtenstein birkaç ayrıntıyı değiştirmişti: uçakların tasarımlarını değiştirdi, konuşma balonunu ekledi ve renk düzenini değiştirdi.
Bu küçük değişiklikler, Lichtenstein’ın kitlesel üretilen sanat eserlerini kişiselleştirmek olan daha büyük hedefiyle konuşuyor. “Tekrar üretmek için resim çizmiyorum – tekrar bestelemek için yapıyorum” demiştir.
-Robert Raucshenberg, Retroactive 2, 1964
Malzemelere eşsiz yaklaşımıyla tanınan Robert Rauschenberg, Pop Art hareketine Kombinleri ve kolajlarıyla katkıda bulunmuştur. Özellikle unutulmaz pop kültüründen esinlenen bir parça, 1964 yılında oluşturulan serigrafi bir tablo olan Retroactive II’dir.
Bir kolajı anımsatan Retroactive II, John F. Kennedy’nin bir portresi ve bir NASA astronotu da dahil olmak üzere dönemden önemli görüntüler sunuyor. Bu güncel olaylardan ilham alan ikonografiye ek olarak, eserin yoğun kompozisyonu, yapay renk paleti de Pop Art estetiğini mükemmel şekilde yakalamaktadır.
-David Hockney, Daha Büyük Bir Sıçrama, 1967
Tablonun açıklamasına daha önce yer verdiğimiz bu yazıdan ulaşabilirsiniz. Okumak için “buraya” tıklayınız
-Claes Oldenburg Coosje van Bruggen, Kaşık Köprüsü ve Kiraz, 1985
Pop Art çifti Claes Oldenburg ve Coosje van Bruggen, büyük boy dış mekan heykelleriyle ünlüdür. En ünlü eserleri arasında Kaşık Köprü ve Kiraz, stilize edilmiş bir kaşığın kasesinde dengelenmiş parlak kırmızı bir kirazın normalden daha büyük bir tasvirini görüyoruz.
Walker Sanat Merkezi’nin Minneapolis Heykel Bahçesi’nde bulunan bu heykel, sıradan nesnelere sanatsal bir dokunuş katıyor. Ölçekle oynayarak ve bu kadar basit konuları seçerek, Oldenburg ve van Bruggen seri üretilen nesneleri ilginç bir sanat eserine dönüştürüyor.
-Keith Haring, Cehalet = Korku, 1989
Keith Haring, New York’un 1980’lerin sokak kültürüne yaptığı renkli katkılardan dolayı ünlü bir Amerikalı sanatçı ve sosyal aktivistti. Pop Art’ı grafiti ile birleştirerek eskisini halka daha erişilebilir ve kaçınılmaz hale getirdi.