İntikam Üçlemesi ile uluslararası arenada ismini duyuran Güney Koreli Park Chan Wook, seriye ilk olarak 2002 yılında Sympathy for Mr. Vengeance ile başlar. Serinin ikinci halkası olan ve hemen herkesin kalbinde taht kuran Old Boy ise 2003 yılında vizyona girer. 2005 yılında üçlemenin son halkası olan Sympathy for Lady Vengeance ile intikam üçlemesini kapatan Park artık rüştünü ispat etmiş bir yönetmendir.
Yazan: Eda Sarıkaya
İntikam Üçlemesi
Park, Sympathy for Mr. Vengeance’a başladığında aklında bir intikam üçlemesi yapma fikri olmadığını dile getirir. Nitekim birbirinin devamı niteliğinde olmayan üç filmi birbirine bağlayan tek şey intikam fikridir.
Üç filmi birbirine bağlayan ortak özelliklerden bazıları: İç içe geçmiş hikayeler, hikayelerin temelini sağlamlaştıran ve geçmiş ile gelecek arasında köprü kuran geriye dönüşler, şiddet sahnelerinin yoğunluğu, güçlü sinematografik imajlar ve toplumsal adaletsizliği görünür kılan sahnelerdir. Aynı şekilde, özenle kurulduğu aşikâr olan sahnelerdeki sanat yönetimi, renk ve ışık kullanımına eşlik eden sinematografik kompozisyonlar; İntikam Üçlemesini film okullarında üzerine analizler yapılabilecek ve yönetmenlik adına büyük dersler alınabilecek bir üçleme haline getirir.
“İntikam muazzam bir enerji ve tutku gerektiren bir duygu. İntikam peşinde koşan kişi, günlük hayatındaki her zevki bir kenara atmak zorunda. İntikam duygusu başka bir tür zevk getiriyor, ama sonunda bu zevk hiçbir işe yaramıyor. İntikam peşinde koşan kişi amacına ulaşıp intikamını alsa bile, bu uğurda kaybettiklerini geri getiremiyor. İşte intikam duygusunda böyle büyük bir paradoks var. İnsanın bütün enerjisini ve tutkusunu sonunda hiçbir yere ulaşmayan bir olaya odaklaması beni çok çekiyor.”
Chan Wook Park
Kimin haklı kimin haksız, kimin suçlu kimin suçsuz olduğu üç film boyunca da kafanızı karıştıracak, size gelgitler yaşatacak ve bir yerden sonra tüm algılarınızı altüst etmeyi başarabilecek bir seri var karşınızda. İntikam Üçlemesinin yaratıcısı Chan wook Park’ın amacı size empati kurdurmak ya da karakterlerle özdeşleştirme yaşatmak değil zaten; Park’ın tek derdi, soğuk servis edilen bu intikam şölenine sizi de tanık etmek. O halde, üçlemeyi oluşturan filmlere biraz daha yakından bakalım.
1) Sympathy for Mr. Vengeance (Haklı İntikam) 2002
Böbrek yetmezliği tedavisi gören ablasına elinden gelen her şekilde yardım etmek isteyen sağır ve dilsiz Ryu son çare olarak gördüğü organ mafyasına başvurur. Yıllardır uygun böbrek bulunamadığı için gerçekleşmeyen ameliyat için biriktirdiği parayı ve kendi böbreğini de organ mafyasına kaptırınca dünyanın adaletini sorgulamaya başlar. O dürüst olmaya çalıştıkça işlerin rast gitmediğini düşünür ve kız arkadaşıyla birlikte zengin bir adamın kızını kaçırıp fidye almak için planlar yapar. Ama bu kaçırma işi öyle bir karışır ki iyi-kötü, masum-suçlu, katil-maktul kim karar vermek imkansızlaşır.
Film, Kore’nin baş edemediği sorunları hiçbir kısıtlama gütmeden apaçık gösteriyor. Serinin diğerlerine nazaran temposu en düşük filmi denilebilir. Ama bir noktadan sonra öyle bir hal alıyor ki izleyicileri ekrana kitliyor ve “Daha başka ne olabilir ki?’’ sorusunu sormanıza neden oluyor.
“Dünyada iyi çocuk hırsızları ve kötü çocuk hırsızları vardır. İyi hırsızlar ailelerle iş birliği yapar.”
2) Old Boy (İhtiyar Delikanlı) 2003
Oh Dae-su, bir gece bir telefon kulübesinin önünden kaçırılır ve 15 yıl sonra serbest bırakılır. Bu 15 yıl içinde kapatıldığı hücrede tek bir insan görmeden, dünyayla bağı kopmuş bir vaziyette yaşarken buradan kurtulduğunda ona bunu yapanlardan intikam alacağına dair yeminler eder. Ve bir gün izbe bir binanın çatısında gözlerini açtığında aklındaki tek düşüncesi bunu ona yapanın kim oluğunu bulmaktır.
Serinin en ünlü ve en çarpıcı filmi olan Old Boy, izlerken kanınızı donduracak sahnelere sahip. Anlatılamayan, sadece izlenen ve izledikten sonra da bir süre sindirilmeyi gerektiren filmlerden.
“Gülün; dünya da sizinle birlikte gülsün. Ağlayın ama yalnız ağlayın.”
“İster bir kum tanesi ol ister kaya ikisi de aynı şekilde batar suya.”
3) Sympathy for Lady Vengeance (İntikam Meleği) 2005
Lee Geum Ja bir sebepten ötürü işlemediği bir suçu üstlenmek zorunda kalır ve Kyoungju Kadın Hapishanesi’nde 13,5 yıl yatar. Bu 13,5 yıl boyunca diğer mahkumlara yardım ederek hapishaneden çıktığı gün uygulayacağı intikam planını ilmek ilmek işler.
Serinin görsel ve ses efekti konusunda en iyi filmi olarak gösterilen Lady Vegeance diğer iki filmden esintiler taşıyor.
Toplumun aksak yönlerini tüm gerçekliğiyle yüzümüze vurmakla kalmayıp adalet inancımızı da sorgulamamıza neden oluyor ve gerçekle yüzlememizi sağlayan o soruyu açıkça hiçbir ajitasyona girmeden soruyor: “Size karşı suç işleyen birini yakalarsanız cezasını kendiniz mi verirsiniz yoksa adalete mi teslim edersiniz?”
“Gerçekten, benim içimde bir meleğin olduğunu mu düşünüyorsun? Eğer öyleyse, bu melek, ben böylesine korkunç bir suç işlerken neredeydi?”