Müzik Türleri: Hafif Müzik

Müzik türlerini kapsamlı bir şekilde arşivlemeyi amaçladığımız yazı dizisinde sırada Hafif Müzik var. Easy Listening yani Hafif Müzik, adından da anlaşılacağı üzere iç mekanlarda çalan, fazla gürültülü olmayan, caza yatkın, temposu düşük bir müzik türüdür. Atmosferik, mekan müziği ve hafif müzik olarak nitelendirilir. Hafif Müziğin alt kategorileri şunlardır:

  • Arka plan Müziği
  • Asansör Müziği
  • Yarı Klasik Müzik
  • Furnishing (Kanepe) Müzik
  • Salon Müziği
  • Yeni-Çağ Müziği
  • Yol Müziği

Hafif Müzik Nedir?

Hafif müzik, 18 ile 19. yüzyılları arasında ortaya çıkmış ve bugün de varlığını sürdüren Batı klasik müziğinin daha sade bir türüdür. Doruk noktasına ise 20. yüzyılın ortalarında ulaşmıştır. Bu tür, konçerto, senfoni ve opera gibi sofistike formlardan kapsamlı bir bağlam ve kitleye hitap etmek için tasarlanmıştır, genellikle daha kısa orkestral parça ve süitlerden oluşur. Hafif müzik, sanat kaygısından çok, kişiyi dinlendirme ve eğlendirme amacına yönelik bir türdür. Yirminci yüzyılın başlarında radyo ve televizyondaki gelişmeler bu tür müziğe gereksinmeyi artırdı ve hafif müzik bu gayeden doğdu.

Radyo ve televizyon yayıncılığının şekillendiği yıllarda, özellikle BBC Light Programme (1945–1967) gibi kanallarda neredeyse sadece “hafif” besteler çalıyordu. Ara sıra mood müziği diye de adlandırılan hafif müzik, genellikle kolay dinleme türü ile beraber gruplandırılır.

Lounge (Salon) Müzik

Lounge (salon) ana müzik türü, temelde Caz ve Temposu Düşük (Downtempo) olarak ikiye ayrılır. Downtempo da kendi içinde Light Müzik, Elektronik ve ChillOut olarak üçe ayrılmaktadır.

Arka Plan Müziği

Arka plan müziği, müziğin potansiyel dinleyicilerinin birincil odağı olması amaçlanmayan, ancak içeriği, niteliği ve ses seviyesinin, insanlarda bir konsantrasyon, rahatlama gibi davranışsal ve duygusal tepkileri harekete geçirmek için kasıtlı olarak seçilen bir müzik performansıdır. Dinleyiciler, ses düzeyi ve içeriği üzerinde herhangi bir kontrol olmaksızın benzersiz bir arka plan müziğine maruz kalırlar. 

Arka plan müziği, boş koridorlar, tuvaletler ve soyunma odaları gibi izleyicilerin olmadığı yerlerde yaygın olarak çalınır. Telefon görüşmesi sırasında beklemeye alındığınızda duyduğunuz müzik gibi yapay alanlarda olduğu kadar sanal alanda da kullanılır. Genellikle müziği geniş kamusal alanlara dağıtan çok sayıda küçük hoparlörden düşük ses seviyelerinde çalınır. Ofislerde, restoranlarda ve mağazalarda fon müziğinin yaygın kullanımı 1930’larda Muzak’ın kurulmasıyla başlamış, basit müzik düzenlemeleri ile karakterize edildi ve şimdiki halini almıştır. Kullanımı dünya çapında artmıştır ve müziğin etkisinin bugün satış ortamlarında tüketici tutumunda, çalışanların üretkenliğinde ve iş yeri memnuniyetinde artış gösterdiği ilgili psikolojik araştırma bulguları içermektedir.

Asansör Müziği

Asansör müziği, popüler müzik türlerinin enstrümantal düzenlemeler ile alışveriş merkezi, metro istasyonu, asansör, havaalanı, bekleme salonu gibi mekanlarda çalınması için tasarlanan, sözleri olmayan müzik türüdür. İnsanların toplum içindeyken yalnız olarak dinlemesine uygun müzik olarak da tanımlanabilir. Asansör müzikleri genellikle dinlerken dikkat çekmeyen çok basit melodiler şeklindedir.

Asansör müziği ile ilişkilendirilen, genellikle “yumuşak” popüler müzik veya “hafif” klasik müzik temalarından oluşur. Bu müzik türü, örneğin, Mantovani Orkestrası ve Franck Pourcel ve James Last gibi şefler tarafından üretildi ve 1970’lerde popülerlik kazandı.

Terim aynı zamanda kolay dinleme, piyano solo, caz veya yol müziği ya da “güzel müzik” radyo istasyonları olarak da bilinir.

Bu müzik tarzı bazen, filmlerde karakterler asansördeyken yoğun veya dramatik sahnelerde kullanılır. Bazı video oyunları da benzer şekilde bu müziği kullandı.

Furnishing (Mobilya) Müzik

Furnishing müzik terimi 1917’de Erik Satie tarafından icat edildi. Besteci öldükten birkaç yıl sonra tür yeniden canlandı. Mobilya müziğinin tipik örnekleri, belirsiz sayıda tekrarlanan kısa müzikal pasajlardır.

Downtempo, bir elektronik müzik alt türüdür, ambient müzik benzeridir ancak genellikle ritim ile yapılır.

Yeni-Çağ Müziği

Rahatlama ve pozitif hisler yaratma amaçlı, çeşitli tarzlarda huzur verici bir müzik türüdür. Yeni-çağ müziği genelde yoga, masaj, meditasyon, okuma ders çalışma gibi aktivitelerle stresten arınma ya da huzurlu bir ortam oluşturmak için kullanılır.

Yol Müziği

Ticari bir radyo formatı ve popüler müzik türüdür. Bu terimle ilişkili müzik güçlü bir şekilde melodiktir. Vokal uyum ve hafif orkestra düzenlemeleri teknikleri kullanılır.

Kaynakça:

-Milliman, R.E. (1982). Using Background Music to Affect the Behavior of Supermarket Shoppers. Journal of Marketing. 46(3). 86-91.

-“Royalty Free Background Music – The Benefits” Music 4 Retail, 2019

-Mark Ammons (6 Aug 2010). American Popular Music, Grades 5 – 8. Mark Twain Media. p. 52. ISBN 978-1-58037-983-0.

-Routt, Edd; McGrath, James B.; Weiss, Fredric A., eds. (1978). The radio format conundrum. Hatings House Daytrips Publishers. p. 248.

https://en.wikipedia.org

https://www.bigbilgi.com/2019/12/hafif-muzik-nedir-nasl-dogdu-gelisimi.html

Müzik Türleri: Hafif Müzik” için bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir