Mimari İnceleme: Hogwarts Kalesi – Bölüm 2

Önceki yazımızda, Hogwarts Kalesi’nin Mimarisi ve ona ilham olan Durham Katedrali, Edinburgh Şehri (ve kalesi) ve Gloucester Katedrali gibi eserlerden bahsetmiştik. Yazımıza kaldığımız yerden devam edip Harry Potter’ın çekildiği yerleri de dâhil edeceğiz.


Çeviren: Zeynep Pınar Kayadibi

Hogwarts Kalesi – Hendricks Architecture tarafından render alınmıştır.

Hiçbir yapı, yüzlerce hatta binlerce yıl ayakta kalabilmiş taş kalelerden daha heybetli değildir.

Harry Potter serisinin çekimleri başlamadan önce, yapım tasarımcısı Stuart Craig’e, J.K. Rowling’in kitaplarındaki Hogwarts tasvirini hayata geçirmek üzere mükemmel bir şato tasarlama görevi verilmişti. Tasarlanan ürün, küçük bir ev boyutunda bir kale modeliydi ve önceki yazımızda bahsettiğimiz Alnwick Kalesi gibi gerçek mekânlarda çekim yapılamadığında bu model akla gelebilecek her Hogwarts sahnesi için kullanılmıştır.

Westminster Manastırı

Westminster Manastırı, Craig ve ekibinin Hogwarts Kalesi’ni tasarlamadan önce inceledikleri birkaç görkemli İngiliz ortaçağ katedralinden biridir. Bu yapı Londra’dadır ve İngiltere Kralları ve Kraliçelerinin taç giyme törenleri 1066’dan beri burada yapılmaktadır. Westminster Manastırı on altı kraliyet düğününe ev sahipliği yapmıştır aynı zamanda tüm zamanların en ünlü insanlarından bazıları bu heybetli yapıda metfundur.

Westminster Manastırı, Hogwarts Kalesi’nin mimarisine ilham oldu.

Kilise, anlatılara göre, 7. yüzyıldan beri ayaktadır. Takribi 1050 yılında tadilat ve ekleme çalışmaları başlatılmıştı ve 1245’te, III. Henry’nin emriyle, mevcut manastır, sivri kemerler, tonozlu çatılar, payandalar, büyük pencereler ve kuleleriyle bilinen Gotik tarzda kapsamlı bir yenileme ve onarma çalışması geçirmiştir.

Westminster Abbey’nin kuzey girişi.

VIII. Henry, manastırın kontrolünü üstlenip 1540 yılında, Manastırların Feshi sırasında yıkılmasını önlemek için yapıya katedral statüsü vermiştir. Whitehall Sarayı’nda ikamet ettiği evine 800 metreden daha az uzaklıkta bulunduğundan dolayı bu onun için çok elverişli bir karardı. Manastır’ın iki batı kulesi, 1722 ve 1745 yılları arasında Gotik tarzı temel alan Gotik Uyanış tarzında inşa edilmiştir ve düşey sivri süslemeleri, kemerli ve sivri kavisli pencereleri ve kemerli pencerelerin üzerine oturtulmuş estetik alınlıkları ile dikkat çekmektedir.

Bir gün olur da yolunuz Londra’ya düşerse, Westminster Manastırı sadece mimari bir yapı değil, mutlaka görülmesi gereken bir eserdir. Manastır, tarihe adını yazmış en meşhur İngilizlerin süslü mezar taşlarıyla bezenmiştir. Kraliçe Elizabeth, sayısız diğer kral ve kraliçe, Sir Isaac Newton, Charles Dickens ve besteci George Frideric Handel orada metfun olanlardan sayabileceğimiz birkaç isimdir. William Shakespeare, Sir Winston Churchill, Jane Austen, Laurence Olivier, Alec Guinness ve her ne kadar İngiliz olmasa da Martin Luther King Jr. heykelleri veya anıtları olan meşhur isimlerden bazılarıdır.

Westminster Salonu

Westminster Salonu ve büyük ahşap kafesli payandaları, her Harry Potter filminde öne çıkan görkemli bir salon olan Hogwarts’ın Büyük Yemek Salonu’nun tasarımında ilham kaynağı olmuştur. 1097’de inşa edilen Westminster Salonu, o zamanlar Avrupa’nın en büyük salonuydu.

1393’te büyük meşe çekiç kirişli kereste makaslarla yeniden tasarlanan Westminster Salonu, İngiltere’nin en görkemli serbest açıklıklı ortaçağ çatısına ve Kuzey Avrupa’nın en büyük ahşap çatısına sahiptir.

Hogwarts’taki Büyük Salon, Londra’daki Westminster Hall’dan esinlenmiştir.

Westminster Salonu, bir zamanlar İngiltere Krallarının ana ikametgâhı olan Westminster Sarayı’nın, mevcut en eski kısmıydı ta ki 1512’de ve 1834’te bir yangın yapının çoğunu yok edene kadar. Mimar Charles Barry, yapının en son halini Dikey Gotik Uyanış tarzıyla yorumlamıştır. Bu tarz, dikey çizgilerin yanı sıra ayrıntılı oymalı büyük pencereleri ve yelpaze tonozlarıyla öne çıkmaktadır.

Westminster Sarayı artık günümüzde Birleşik Krallık Parlamentosunun iki meclisi olan Avam Kamarası ve Lordlar Kamarası’nın buluşma noktasıdır. Westminster Salonu, Big Ben’in solundaki koyu gri çatının altında yer almaktadır. Big Ben, Elizabeth Kulesi’ndeki İngiltere’nin en büyük ve en meşhur saatinin içinde her saat başı çalan devasa çandır ancak zamanla halk tarafından tüm yapıyı belirtmek için kullanılır olmuştur.

London Eye’dan görüldüğü şekliyle Westminster Sarayı. Westminster Abbey sağda.

Oxford Üniversitesi

Yapımcılar, Hogwarts’ın tasarımında daha fazla ilham kaynağı bulmak için İngiltere’nin en eski üniversitesi olan Oxford’un mimarisini incelemişlerdir. Oxford Üniversitesi, Harry Potter filmlerinde hem iç mekân hem de dış mekân olarak kullanılmıştır.

Oxford Üniversitesi, bin yıllık mimari tarza sahiptir. İşte Oxford Müzesi.

Oxford, Londra’nın yaklaşık 80 mil batısında yer almaktadır. 1096 yılı civarında kurulmuş bir üniversite olarak dünyanın en eski üniversitelerindendir. Bazı ünlü mezunlar arasından J.R.R. Tolkien (Hobbit, Yüzüklerin Efendisi), Lewis Carroll, Stephen Hawking ve birkaç Başbakan, son olarak da Margaret Thatcher, Tony Blair ve David Cameron’u sayabiliriz. İster inanın ister inanmayın, Hugh Grant, Dudley Moore ve Kris Kristofferson da Oxford’dan mezun olanlar arasındadır.

Emma Watson (Harry Potter filmlerinde Hermione Granger), Oxfordshire’da büyümüştür ve onursal Oxford Üyesidir. Dokuz yaşındayken bu rol için seçildiği için, o zamanlar üniversite diplomasına pek ihtiyacı yoktu.

Yaklaşık bin yıldır ayakta olan Oxford çok çeşitli mimari stiller barındırır. Nitekim Oxford, Anglo-Sakson döneminden bu yana İngiltere tarihindeki HER mimari üsluptan örnekler içermektedir.

Christ Church Kolejii

Hogwarts Büyük Salonu kısmen Oxford Christ Church’den esinlenmiştir.

Oxford Üniversitesinde otuz sekiz farklı kolej mevcuttur. Christ Church Koleji, Westminster Sarayı ile aynı stilde Dikey Gotik Tarzda inşa edilmiştir. Christ Church yemek salonu, Hogwarts Kalesi’ndeki Büyük Salon için bir başka ilham kaynağı olmuştur. Hatta boyutları bile tamamen aynı tasarlanmıştır. Westminster salonunun kirişli ve büyük kemerli pencereli ile bu odaya baktığımızda Hogwarts’ın Büyük Salonu gözümüzün önünde belirecektir.

Christ Church Kolejindeki bu merdiven, Hogwarts Büyük Salona çıkan merdiven olarak kullanılmıştır.

Bodleian Kütüphanesi

Oxford’un Bodleian Kütüphanesi, Dikey Gotik Tarzın bir başka örneğidir. Duke Humphrey Kütüphanesi (1450-1480 arasında inşa edilmiş ve 16. ve 17. yüzyıllarda kısmen yeniden düzenlenmiştir) Bodleian Kütüphanesi’nin en eski okuma odasıdır ve Hogwarts Kalesi Kütüphanesi’nin ta kendisidir.

Oxford’un Bodleian’daki Duke Humphrey Kütüphanesi, Hogwarts Kalesi’ndeki kütüphane olarak kullanılmıştır.

Bodleian Kütüphanesi’nin zemin katında Oxford İlahiyat Fakültesi (1427-1483) yer alır. Ayrıntılı fan tonozları ve geniş pencereleriyle İlahiyat Fakültesi, Profesör McGonagall’ın öğrencilere dans etmeyi öğrettiği Hogwarts’ın müzik odası olarak kullanılmıştır. İlk film olan Felsefe Taşının sonunda Harry’nin uyandığı ve Ron’un altıncı film olan Melez Prens’de zehirlendikten sonra kaldığı okul hastanesi olarak da kullanılmıştır.

Oxford’un İlahiyat Fakültesi, Hogwarts reviri ve müzik odası olarak kullanılmıştır.

New College

Oxford’un New College’indeki revaklarda, Draco Malfoy’un Harry’ye saldırmaya çalıştığı ancak “Deli Göz” Moody tarafından engellendiği sahne çekilmiştir.

Çeviri Kaynak: https://hendricksarchitect.com/architecture/architecture-hogwarts-castle/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir