Ressam, mucit ve bilim insanı olan Leonardo da Vinci; yaşamı boyunca birçok alanın önünü açmıştır.Tarihçilerin bu Rönesans İnsanı hakkında bu kadar çok şey bilmelerinin nedenlerinden biri, 1480’lerden 1519’daki ölümüne kadar tuttuğu sayısız defterlerdir.
Da Vinci, bu günlüklerin içinde anatomi, fizyoloji, mühendislik, sanat ve daha fazlası dahil olmak üzere ilgisini çeken birçok alandan bahsetmiştir. Bu eserlerin ünlü olmasının bir diğer sebebi ise, Leonardo da Vinci’nin bu eserleri sayfanın sağından soluna doğru ve ayna yazı sistemiyle yazmış olmasıdır, harfler aynadaki görüntüleriymişçesine ters yazılmıştır.
Da Vinci, yaşamı boyunca 13.000 sayfadan fazla not ve çizim biriktirdi. Bunların hepsi henüz çevrilmemiş veya dijitalleştirilmemiş olsa da, birkaçı çevrimiçi olarak ücretsiz olarak görüntülenebilirler. Dijitalleşmenin getirileri sayesinde günümüzde büyük ustanın bazı notlarına dünyanın her yerinden erişebilmemiz artık mümkün.
CODEX ARUNDEL (1480S-1518)
Codex Arundel, Da Vinci’nin mekanik ve geometri de dahil olmak üzere ilgisini çeken çeşitli konularda notlar içeren 283 sayfalık bir el yazması. Fiziksel kopya British Library’de tutulmaktadır.
Codex Arundel‘i The British Library üzerinden çevrimiçi görüntüleyebilirsiniz. Buraya tıklayabilirsiniz.
CODEX ATLANTICUS (1478-1519)
1.119 sayfalık koleksiyon, teknik tasarımların yanı sıra anatomi çalışmalarını, sanatsal eskizleri ve de Leonardo da Vinci tarafından yazılan, Florentine edebiyatından esinlenen masalları içeriyor. Aynı zamanda Leonardo’nun Milan Dükü’ne yolladığı ünlü CV’si de bu Codex’in içerisinde. Dokuz maddede kendinin neden askeri mühendis olarak alınması gerektiğini açıklıyor. Fiziksel kopya, İtalya’nın Milano kentindeki Biblioteca Ambrosiana’da tutulmaktadır.
Codex Atlanticus‘un çevrilmiş dijital versiyonuna The Visual Agency aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Eseri İtalyanca ve İngilizce olarak iki dil seçeneğiyle okuyabilirsiniz. Buraya tıklayabilirsiniz.
CODEX TRIVULZIANUS (1487-1490)
Codex Trivulzianus, Da Vinci’nin sözcük ve gramer kaynaklarından sözcük listelerini kopyaladığı başlangıçta 65 sayfa olan fakat günümüze 55 sayfa olarak gelen bir defterdir. Bu eserin el yazmasının fiziksel kopyası İtalya’nın Milano kentindeki Sforza Kalesi’nde tutuluyor.
Codex Trivulzianus‘u Archivo Storico Civico e Biblioteca Trivulziana aracılığıyla çevrimiçi olarak görüntüleyebilirsiniz. Buraya tıklayabilirsiniz.
CODEX FORSTER (1487-1505)
Forster Codex, üç cilt halinde ciltlenmiş beş cep defterinden oluşur. İçeriğinde; Da Vinci’nin geometri, hidrolik mühendisliği, oranlar teorisi, topoloji ve daha fazla konu hakkında araştırmaları var. Fiziksel kopya; Londra, İngiltere’deki Victoria ve Albert Müzesi’nde tutulmaktadır.
Codex Foster I, Codex Forster II ve Codex Forster III‘ü Victoria ve Albert Müzesi aracılığıyla çevrimiçi olarak görüntüleyebilirsiniz. Buraya tıklabilirsinz.
CODEX ON THE FLIGHTS OF THE BIRDS (Kuşların Uçuşundaki Kodeks), 1505
Kuşların Uçuşundaki Kodeks en iyi bilinen el yazmalarından biridir. Nispeten kısa olan kodeks, kuşların uçuş modellerini ve uçan makineler için çeşitli icatları inceleyen çizimler ve notlar içerir. El yazmasının fiziksel kopyası İtalya’nın Torino kentindeki Kraliyet Kütüphanesinde bulunmaktadır.
Bu eseri Smithsonian Ulusal Hava ve Uzay Müzesi’nin web sitesinden çevrimiçi olarak görüntüleyebilirsiniz. Buraya tıklayabilirsiniz.
CODEX MADRID (1490-1504)
Madrid Kodeksleri, çizimlerinin rafine kalitesi ve mekanizma bilimi üzerine Da Vinci’nin ilgili yazılarının sayısı açısından en önemli el yazmalarından bazılarıdır. Fiziksel kopyası The Biblioteca Nacional de España’da tutulmaktadır.
Madrid Kodeksleri‘ni çevrimiçi olarak The Biblioteca Nacional de España üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Buraya tıklayabilirsiniz.