Kamera hareketleri, bir film yapımcısının sinematografi alanında en çok kullandığı tekniklerdendir. Kamerayı bir sahnede nasıl hareket ettirdiğiniz, izleyicinin aksiyon algısını şekillendirir, anlatının nasıl geliştiğini kontrol eder ve filmin gidişatına yön verir.
Bu temel kamera hareketleri sinematografinin temelini oluşturur:
1- Takip Hareketi
Kameranın sahne boyunca fiziksel olarak yana, ileri veya geri hareket ettiği çekimdir. Takip çekimleri genellikle diğer çekimlere göre uzun sürer, bir veya daha fazla hareketi takip eder ve izleyiciyi belirli bir ortama çeker. Takip çekimi terimi, geleneksel olarak, bir tekerlekli ray üzerine monte edilmiş kamera ile elde edilen çekimi hatırlatır, ancak modern film yapımcıları, stabilize gimbal montajları, Steadicam montajları, motorlu araçlar ve hatta dronlar kullanarak takip çekimleri yapmaktadır.
2- Dolly Çekimi
Dolly çekimi, kameramanın kamerayı bir doğrultu boyunca ileri veya geri hareket ettirdiği bir takip çekimi türüdür.
3-Truck Çekimi
Truck çekimi, tüm kameranın bir yol boyunca sola veya sağa hareket ettiği bir tür takip çekimidir.
4- Pan Tekniği
Pan tekniği, kameranın tabanı sabit bir konumda kalırken yatay bir eksende sola veya sağa döndüğü bir kamera hareketidir. Kamera sabit bir noktada döndürülerek izleyicinin bakış açısı genişletilir ve döndükçe daha geniş bir görüntü sunar.
5- Hızlı Pan Tekniği
Hızlı pan tekniği, kameranın hareket bulanıklığı efekti oluşturacak kadar hızlı hareket ettiği bir pan tekniği türüdür. Yönetmenler, aynı konumun farklı bölümleri arasında ileri geri hareket etmek, bir sahnedeki enerjiyi artırmak, sahneler arasında geçiş yapmak veya zamanın akışını belirtmek için hızlı pan tekniği kullanır.
6- Eğimli Çekim
Kamera eğimi, kamera dikey olarak dönerken kamera tabanının sabit konumda kaldığı dikey bir harekettir. Eğimli çekim, yüksek dikey manzara içeren çekimler yapmak veya bir karakteri dramatik bir şekilde tanıtmak için kullanışlıdır.
Aşağıya Star Wars filminden eğimli çekim örneği bırakıyoruz.
7- Crane Çekimi
Crane çekimi, robotik bir vince monte edilmiş bir kameradan yapılan herhangi bir çekimdir. Vinçler, kamerayı havada yükseğe kaldırabilir ve herhangi bir yönde hareket ettirebilir, yani bir vinç çekimi, diğer tüm kamera hareketlerini de içerebilir. Bir görüntü yönetmeni, sahnedeki eylemi yukarıdan ve aşağıdan görüntülemek için vinç çekimi kullanabilir. Vinç atışları bazen “vinç kolu atışları” olarak da adlandırılır, ancak bir vinç kolu vinçten daha küçüktür ve hareketi daha sınırlıdır.
8- Havadan Çekim
Havadan çekim, izleyiciye sahnedeki aksiyonun kuş bakışı görüntüsünü veren, havada oldukça yüksekten yapılan bir çekimdir. Film yapımcıları başlangıçta havadan çekim yapmak için helikopter kullanmak zorunda kaldılar, ancak bugün dronlar çok daha uygun fiyatlı ve popüler bir seçenek.
9- Pedestal Çekimi
Pedestal çekimi, kameranın konuya göre yükselip alçaldığı dikey bir kamera hareketidir. Pedestal çekimi, kameranın tilt hareketinden farklıdır, çünkü kamera sabit bir noktadan dönmek yerine yukarı veya aşağı hareket eder.
Aşağıya Inglourious Basterds filminden bu teknikle çekilmiş bir kesit bırakıyoruz.
10- Elde Çekim
Elde yapılan çekim, kameramanın kamerayı fiziksel olarak tuttuğu ve çekim yeri boyunca hareket ettirdiği dengesiz bir çekimdir. Elde yapılan kamera çekimleri genellikle titrer ve daha heyecanlı, telaşlı bir his yaratır. Steadicam çekimi, kameramanın kamerayı tutarken pürüzsüz, akıcı bir izleme çekimi oluşturmak için bir sabitleme cihazı kullandığı elde çekimin bir alt türüdür.
Aşağıya Jean-Luc Godard’ın elde çekim tekniğini kullandığı Breathless filminden bir kesit bırakıyoruz.
11- Zoom Hareketi
Zoom hareketi, bir zoom merceğinin odak uzunluğunun kamera sabit kalırken değiştiği bir çekimidir. Bir görüntü yönetmeni yakın çekim için kamerayı yakınlaştırmayı uzak çekim için uzaklaştırmayı tercih eder (geniş çekim olarak da adlandırılır).
12- Odak Çektirmesi
Odak çektirmesi, izleyicinin dikkatini çerçevenin farklı bir kısmına kaydırmak için lens odağının çekimin ortasında değişmesidir. Örneğin, görüntü yönetmeni ön plandaki bir karaktere odaklanan bir sahne başlatırsa, karakterin bulanıklaşması ve arka plandaki önemli nesnenin netleşmesi için sahnenin ortasına odaklanılabilir. Raf odağı, kameranın gerçekten hareket etmemesi açısından zoom çekimine benzer.
13- Dolly Zoom
Dolly zoom, kamera ekibinin ileri veya geri hareket ederken aynı zamanda objektife zıt yönde yakınlaştığı bir çekimdir. Bu, fotoğraf karesindeki nesnenin ön ve arka planı bozulurken aynı boyutta kalmasına neden olur. Dolly zoom aynı zamanda, Alfred Hitchcock’un 1958 gerilim filmi Vertigo’da bu hareketi sergilediği ünlü uygulamasına övgü olarak “Vertigo çekimi” olarak da adlandırılır.
Kaynak: https://www.masterclass.com/articles/guide-to-camera-moves#13-types-of-camera-movements