Juno’nun Çözebileceği Jüpiter’in 5 Gizemi

Juno uzay aracı, yaklaşık beş yıl ve 2,7 milyar km’lik (1,7 milyar mil) bir yolculuktan sonra 4 Temmuz 2016’da Jüpiter’e ulaştı. Galileo 2003 yılında gezegenin atmosferine atıldığından beri Jüpiter’in yörüngesine giren ilk uzay aracı oldu.

1) Jüpiter nasıl oluştu?

Jüpiter güneş sistemindeki en büyük gezegendir ve çok büyük olduğu için birlikte doğduğu tüm gazı elinde tutuyor. Hiçbir şey, yeryüzü atmosferindeki hidrojen gibi uzaya sızarak  yerçekiminden kaçamaz. Jüpiter’in kompozisyonunu inceleyerek Juno, gezegenin 4.5 milyar yıl önce oluşturduğu gazı tanımlayabilecek ve böylece Jüpiter’in nasıl oluştuğunu öğrenebilecek.

2)Büyük Kırmızı Nokta Ne Yapıyor?


Büyük Kırmızı Nokta, Dünya’dan daha büyük (yaklaşık 16.500 km (10.250 mil) genişlikte) en az 1830’lardan bu yana ve belki de 17. yüzyıl ortalarından beri dönen bir fırtınadır. Yüzyıllar boyunca gözlemlenmiş olmasına rağmen, hakkında neredeyse hiçbir şey bilinmemektedir. Ona  güç veren nedir? Neden yüzlerce yıl sürdü? Juno, 4.600 km (3.000 mil) uzaklıktan, gizemini ortadan kaldırabilecek yerin manzarasını çok yakından görecek.

3)Jüpiter’in Çekirdeği Var mı?

Jüpiter’in çekirdeği hakkında, gerçekten bir tanesine sahip olsa bile, fazla bir şey bilinmiyor. Bilim adamları, Jüpiter’in çekirdeğinin muhtemelen atmosferin muazzam ağırlığıyla metalik bir forma sıkışan hidrojen olduğunu düşünüyorlar. Uzay aracı gezegenin uyduları etrafında dönerken hızı değiştikçe, Juno’nun Dünya’ya ilettiği radyo dalgalarının frekansı değişecektir. Bu değişiklikler sayesinde Juno, Jüpiter’in yerçekimi alanını ve iç yapısını tam olarak ölçecektir.

4)Jüpiter’in Manyetik Alanı Nasıl Oluştu?

Jüpiter, herhangi bir gezegenin en büyük manyetosferine sahiptir. Manyetik alan çizgileri gezegenin kendisinden 75 kat daha büyük bir alana yayılır. Juno, Jüpiter’in manyetik alanında sıkışmış yüklü parçacıkları incelemek için aletlerle dolu. Bu ölçümler Jüpiter’in manyetik alanın üretildiği derin iç yapı çalışmasıyla birleştirildiğinde, güçlü manyetosfer hakkında daha iyi bir anlayış sağlayacaktır.

5)Jüpiter’in Kutupları Nasıl Görünüyor?

Juno, gezegenin uzay aracına zarar verebilecek güçlü radyasyon bölgeleriyle karşılaşmamak için Jüpiter’in etrafında kutupsal bir yörüngede olacak. Böylece Juno, Jüpiter’in kutuplarını yakından inceleyen ilk araç olacak. Jüpiter’in kutup bölgeleri, Jüpiter’in güçlü aurora üreten güçlü manyetosferi nedeniyle çok ilginçtir. Ororal oval, plazma akımlarının Jüpiter’in uydularından gezegenin kutuplarına aktığı noktalara bile sahiptir.

kaynakça: https://www.britannica.com/list/5-mysteries-of-jupiter-that-juno-might-solve

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir