Ieoh Ming Pei ve Altı Eseri

Ioh Ming Pei (貝聿銘) (1917-2019), uluslararası beğeni toplayan Çinli-Amerikalı modernist bir mimardı. Sanat tarihi hayranları için heyecan verici olan Pei’nin binalarının çoğu bir sanat müzesidir. Bu, hem mimari yapıların hem de sanat eserlerinin keyfine tek seferde varabileceğiniz anlamına geliyor! Pei’nin tasarlamış olduğu kültürel kurumlar, içerdikleri nesnelerin mirasını taşır. Şehirlerinin mimari tarzıyla bütünleşirler ve hepsi Pei’nin eşsiz karakterini yansıtır.

Ieoh Ming Pei, Doğu Binası’nda, 1978. Ulusal Sanat Galerisi, Washington, ABD.

Pei, yaşamı boyunca çok fazla önemli ödül kazandı. “Mimarlığın Nobeli” olarak adlandırılan Pritzker Mimarlık Ödülü bunlardan biri. Çin’de doğdu, Hong Kong ve Şanghay’da büyüdü ve yetişkinliğini ABD’de geçirdi. Pei, Mayıs 2019’da 102 yaşındayken vefat etti. Üç çocuğu, yedi torunu ve beş de torun çocuğu vardı.

1. Doğu Binası, Washington Ulusal Sanat Galerisi

1948’de Pei, New York’taki Webb and Knapp firmasında mimar olarak kariyerine adımını attı. Ardından, 1950’lerde Pei ve ekibi, Washington Ulusal Sanat Galerisi’ndeki Doğu Binası’nı tasarladı. Bu modernist tasarım, çağdaş sanat eserleri koleksiyonunu içinde barındırır. Ayrıca, mermerlerdeki Tennessee pembesi rengi seçimi, Batı Binası da aynı renkte olduğundan, yapıya doğal bir görünüm veriyor.

Doğu Binası Atriyumu, Ulusal Sanat Galerisi, Washington, ABD.
Doğu Binası Atriyumu, 1993 yılında bir sergi, Ulusal Sanat Galerisi, Washington, ABD.

2. Louvre Piramidi

1981’de Fransa cumhurbaşkanı, Louvre‘u yenileyen ekibe katılması için Pei’yi seçti. İlk başta, avludaki piramit eklemesi, Neoklasik mimariye karşıtlığı nedeniyle eleştiri aldı. Ancak bugün, Paris’in en ikonik turistik noktalarından biridir.

Louvre Piramidi. Louvre Müzesi, Paris, Fransa.

3. Miho Müzesi, Kyoto

1990’larda inşa edilen, Japonya’nın Kyoto kentindeki Miho Müzesi, Asya ve Batı antikalarından oluşan özel bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Müzenin yaklaşık dörtte üçü dağ oymasıdır. Pei müzede, Louvre’da da kullandığı bej renkteki Fransız kireç taşını kullandı ve büyük cam kısım ve çelik çatı da oldukça Louvre’a benziyor.

Miho Müzesi iç mimarisi. Koka, Shiga, Japonya.
Miho Müzesi’nin yukarıdan görüntüsü. Koka, Shiga, Japonya.

4. Mudam, Lüksemburg Modern Sanat Müzesi

Mudam olarak da bilinen Lüksemburg Modern Sanat Müzesi 2006 yılında faaliyete geçti. Açılışının ilk yılında 115.000’den fazla ziyaretçi ile müzeye rekor bir katılım sağlandı.

Lüksemburg Modern Sanat Müzesi, Lüksemburg.
Lüksemburg Modern Sanat Müzesi, Lüksemburg.

5. Suzhou, Çin

Pei’nin ataları, geçimini şifalı otlarla sağlayan ailesinin bilgin-soyluların saflarına katıldığı Ming hanedanlığına kadar uzanır. Suzhou’daki bahçeli villalar bu sınıfın geleneksel inziva yeriydi. Bu nedenle, Pei’ye büyürken bolca ilham verdi. Suzhou Müzesi de Mudan gibi 2006’da açıldı.

Suzhou Müzesi’nin dışarıdan görüntüsü. Sozhou, Jiangsu, Çin.
Suzhou Müzesi’nin dışarıdan görüntüsü. Sozhou, Jiangsu, Çin.

6. İslami Sanatlar Müzesi, Doha

Pei 91 yaşında, İslami Sanatlar Müzesi’ni tasarlamak için emekliliğinden vazgeçti. Bu muhteşem müze, Corniche of Doha’dan 195 metre uzakta, insan yapımı bir adada bulunuyor ve arka tarafında 64 dönümlük bir parka sahip. Tasarımı, İslam mimarisi ve İslam kültürü üzerine yoğun araştırmalara dayanmaktadır. Dünyanın dört bir yanındaki camileri araştıran Pei, özellikle Kahire’deki Ahmed İbn Tulun Camii’nin 13. yüzyıldan kalma sabil (abdest çeşmesi) üzerindeki basit tasarım ve ışık hareketlerinden ilham aldı.

İslami Sanatlar Müzesi, Doha, Katar.
İslami Sanatlar Müzesi Art, Doha, Katar.
Kaynak: https://www.dailyartmagazine.com/museums-designed-by-ioh-ming-pei/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir