Görebilen bir insanın, görme engelli bir insanın ne gördüğünü ya da görme engeli olmayanlarla deneyimlediklerinin aynı olup olmadığını merak etmeleri çok yaygın bir konudur. ”Görme engelli insanlar ne görür?” sorusunun tek bir cevabı yoktur çünkü körlüğün farklı dereceleri vardır.
Çeviren: Simge Şahin
Doğuştan Görme Engelli
Hiç görme yeteneğine sahip olmamış bir insan görmez. Görme engelli doğan Samuel, ThoughtCo’ya görme engelli bir insanın siyah gördüğünü söylemenin doğru olmadığını söyler çünkü o kişinin buna karşı karşılaştırılabilecek başka bir görüş algısı yoktur. Samuel ”Bu sadece hiçlik.” diyor.Görme yeteneğine sahip olan bir insan için, şöyle düşünmek yardımcı olabilir: Bir gözünü kapat ve bir şeye odaklanmak için açık olan gözünü kullan. Kapalı olan gözün ne görüyor? Hiçbir şey.
Tam Görme Engelli
Görme yetisini kaybeden insanlar farklı deneyimlere sahiptirler. Bazıları mağarada olmak gibi tamamiyle karanlık görme olarak tasvir ediyor. Bazı insanlar kıvılcımlar görüyor ya da tanınabilir, rastgele şekiller ve renkler ya da ışığın parlaması biçiminde görsel halüsinasyonlar deneyimliyor.
Görme Bozukluğu: Kişi büyük nesneleri ya da insanları görebilir ama gördükleri bulanıktır. Görme bozukluğu olan bir kişi, renkleri veya belli bir mesafeyi görebilir (örn:parmakları yüzün önünde sayabilir.) Diğer durumlarda, renk keskinliği kaybolabilir ya da tüm görüş bulanık olabilir.
Işık Algısı: Işık algısı olan bir kişi net görüntüler oluşturamaz ancak ışıkların açık ya da kapalı olduğunu söyleyebilir.
Tünel Görüşü: Görme diğerlerine nazaran normal olabilir (veya olmayabilir) ancak sadece belli bir yarıçap bünyesinde olabilir.Tünel görüşü olan bir kişi, 10 dereceden daha az bir koni dışında nesneleri göremez.
GÖRME ENGELLİ İNSANLAR RÜYALARINDA GÖRÜYOR MU ?
Görme engelli doğan bir kişinin rüyaları vardır fakat görüntüleri göremez.Rüyaları sesler,dokunsal bilgiler,kokular,tatlar ve duygular içerir.Öte yandan,kişi önceden görme yeteneğine sahipse ve sonra kaybettiyse rüyaları görüntüler içerebilir.Görme bozukluğu olan kişiler rüyalarında görebiliyorlar.Rüyalarındaki nesnelerin görünüşü,görme bozukluğunun türüne ve tarihine bağlıdır.Çoğunlukla rüyalardaki görüş,kişinin yaşam boyunca sahip olduğu görme mesafesi ile kıyaslanabilir.Örneğin,renk körü olan biri rüya görürken aniden yeni renkler görmeyecektir.Görme yetisi zamanla azalmış bir kişi,önceki günlerin mükemmel netliği ile rüya görebilir.
İlginçtir ki, REM uykusunu simgeleyen hızlı göz hareketi, bazı görme engelli insanlarda rüyalardaki görüntüleri göremeseler bile ortaya çıkar. Hızlı göz hareketinin meydana gelmediği durumlar bir insanın doğumundan beri göremediği ya da çok küçük yaşlarda görme yetisini kaybettiği zaman daha olasıdır.
Görsel Olmayan Işık Algısı
Tamamen görmeyen bazı insanların, görsel olmayan ışığı algılayabilmeleri olasıdır. Kanıtı, Harvard lisans öğrencisi Clyde Keeler tarafından yürütülen 1923 tarihli bir araştırma projesiyle başladı. Keeler, retinal görme sinirleri eksik olan fareleri yetiştirdi. Fareler görme yetisine sahip olmamasına rağmen ışığa tepki verdiler. 80 yıl sonra bilim adamları, fare ve insan gözlerinde kendinden ışığa duyarlı ”ipRGCs” adı verilen hücreler keşfetti. Bu hücreler retinanın kendisinden daha çok retinadan beyne sinyal veren sinirler üzerinde bulunur. Hücreler görme yetisine katkıda bulunmadığı halde ışığı algılar. Dolayısıyla eğer kişi ışığı alabilen (görebilen yada göremeyen) bir göze sahipse,teorik olarak ışığı ve karanlığı hissedebilir.
https://www.thoughtco.com/what-do-blind-people-see-4153577