Giovanna Garzoni – Barok Ressam Bir Sanat Mücadelesine İlham Veriyor

İtalyan sanatçı Giovanna Garzoni dört yüzyıl önce yaşadı ve çalıştı ama bugün hâlâ etkisini sürdürüyor. Garzoni, kendi gibi kadın sanatçıların onun natürmort tablolarından yola çıkarak yeni eserler yapacakları uluslararası bir mücadeleye ilham oldu. Gelin hep beraber bu öncü ressama yakından bakalım.


Çeviren: Ayça Melis Aysel

Giovanna Garzoni Kimdi?

Giovanna Garzoni, Kuşlar ve Meyve ile Natürmort, c.a 1650.Cleveland Sanat Müzesi, Cleveland, OH. (CC0 1.0)

Giovanna Garzoni (1600-1670), İtalyan barok ressam ve bilimsel illüstratördür. Dünyanın her yanından nesneler içeren natüralist natürmort resimlerinde uzmanlaştı. Resimleri küçük fakat detaylarla doluydu. Birçoğu bitkiler, hayvanlar, böcekler ve deniz kabukları gibi doğal nesnelerden oluşur. Onlar gerçeğe yakın ve aynı zamanda güzeldir, Garzoni bilimsel illüstrasyon ile etkileyici resmi tek bir sanat formunda birleştirmiş gibi. Onun oldukça gerçekçi resimleri dünyanın dört bir yanından nesneleri bir araya getirdi. Örneğin, bir resim dünyanın tamamen farklı bir yerinde yetişen çiçeklerle dolu Çin’den mavi-beyaz bir porselen vazoyu gösteriyor. Diğer eserlerde deniz kabukları, böcekler. Çiçekler, meyve, sevimli küçük köpekler ve yabancı sanat eserleri vardır.

Giovanna Garzoni, Çiçekli Vazo, bir Şeftali ve bir Kelebek. Özel Koleksiyon. Görüntü the-athenaeum.org aracılığıyla.

Garzoni zamanında büyük saygı gördü. Çağdaş bir kaynak onun istediği fiyatı alabileceğini, Medici ve Colonna gibi büyük patronların Garzoni’nin eserlerini topladıklarını iddia ediyor. Onun resimlerine bakmak hoştur, anlamak kolaydır ve ilginç nesneleri natüralist bir şekilde tasvir eder. Garzoni’nin tarzı ve konusu, bilim ve natürmort resminin popüler hâle geldiği 17. yüzyıl izleyicisi için oldukça çekiciydi.

Sergi

Giovanna Garzoni, Kirazlar ile Natürmort. Palatine Galerisi – Palazzo Piti, Floransa, İtalya. Fotoğraf the-athenaeum.org aracılığıyla.

İtalya, Floransa’daki Piti Sarayı, Giovanna Garzoni hakkında, Giovanna Garzoni Sanatında ‘Evrenin Büyüklüğü’ adlı bir serginin küratörlüğünü yaptı. Sergi Dünya Kadınlar Günü şerefine 8 Mart’ta açılmalıydı fakat İtalya’daki ağır koronavirüs salgınının başka planları vardı. Piti Sarayı sergi açılmadan önce kapandı. Umalım ki müze sergiyi bu baharda sunabilsin. Başlangıçta 24 mayısa kadar sürmesi planlanmıştı. Bu arada, sanat tarihçisi Sheila Barker’ın küratörlüğünü yaptığı serginin tanıtım videosunu izleyebilirsiniz.

Mücadele

Giovanna Garzoni, Bir Kâse Narenciye ile Natürmort, c.1640. J. Paul Getty Müzesi, Los Angeles, USA. Fotoğraf the-athenaeum.org aracılığıyla.

Evrenin büyüklüğü bir yana, üç Floransalı organizasyon (Uffizi, İlerleyen Kadın Sanatçılar ve Medici Arşiv Projesi) Giovanna Garzoni’nin sanat eserine dayanarak uluslararası bir sanat mücadelesi ortaklaşa sundular. Serginin aksine, mücadele sanaldır, yani pandemi bunu durduramaz.

Garzoni Mücadelesi, sanatçılara Garzoni’nin resimlerinden ve onun “egzotik ve tanıdık olanı eşleştirme” yolundan ilham alarak seçtikleri herhangi bir ortamda, kendi orijinal eserlerini yaratmaları görevini veriyor. Mücadele, sanatçılardan Garzoni’nin eserlerinin ardındaki fikirleri ve modern yorumlarını tartışmalarını istiyor. İlerleyen Kadın Sanatçılara göre amaç, geçmiş ve günümüzdeki büyük kadın sanatçıları vurgulamak ve ayrıca “geçmişin sanatı ile günümüzün sanatı arasındaki boşluğu kapatmak”.

Giovanna Garzoni, Manzaradaki Kirpi. Nerede olduğu bilinmiyor. Fotoğraf the-athenaeum.org aracılığıyla.

Garzoni Mücadelesi için sanat eserlerini son teslim tarihi 30 mayısa uzatıldı. Bu jürili bir yarışma değil ve ödül yok ama bazı katılımcılar, evrenin büyüklüğü sergisi en sonunda belirlenecek bir tarihte açıldığında canlı olarak gösterilecek. Garzoni Mücadelesi, bu zorlu zamanda dünyanın dört bir yanından sanatçılar için ilham almak ve sanat eseri yaratmak için büyük bir fırsat.

Kaynak: https://www.dailyartmagazine.com/giovanna-garzoni-a-baroque-painter-inspires-an-art-challenge/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir