Baharı Simgeleyen 10 Çiçek Tablosu

Bahar her zaman değişimi, tazeliği ve umudu simgelemiştir. Baharı simgeleyen çiçek resimleri de bunlardan bir tanesidir. Sizler için baharı simgeleyen çiçeklerden oluşan en güzel 10 tabloyu derledik.

Tablolarda ilkbahar ve sanatta çiçekler

Bahar yaklaşıyor, zor zamanlar geçirmiş olsak da bu durum harika doğayı evimize getirmekten alıkoymuyor. Çiçekler rengarenk olmalarıyla ve hoş kokularıyla her zaman çok güzel dokunuşlar olmuşlardır. Yıllar boyunca yüzlerce sanatçı için büyük bir ilham kaynağı olduklarından bahsetmiyorum bile. Bu güzel çiçek buketlerini hep birlikte inceleyelim ve evinizin bir köşesine güzel bir çiçek aranjmanı koymak için biraz ilham alalım!

1. Jim Farrant, Tatlı Bezelye Çiçekleri ve Papatyalar

Jim Farrant çağdaş bir İngiliz sanatçıdır. Çoğunlukla kadınları aynı zamanda çiçekleri ve köpekleri de betimleyen günlük sahneler çiziyor. Farrant, hem ulusal hem de uluslararası sanat fuarlarında oldukça popüler.

Aşağıdaki harika papatya buketine bir bakın! Çiçeklerin yaprakları hatta solmuş olanlar bile çok gerçekçi. Çiçek yapraklarının gölgeleri ile birlikte vazonun ve pencerenin duvardaki gölgeleri hayret verici. Sanki güneş doğarken keyifli bir oturma odasındaki gerçek bir fotoğraf gibi duruyor.

Jim Farrant, Tatlı Bezelye Çiçekleri ve Papatyalar (Sweet Peas and Daisies).

2. Édouard Manet, Kristal Vazoda Karanfiller ve Akasma

Edouard Manet’nin tanıtılmaya ihtiyacı yoktur. Empresyonist grubunun önde gelen isimlerinden biri olarak birçok çiçek aranjmanı çizdi. Aşağıda bulunan tablosu, en az bilinenlerden biri fakat muhteşem! Şu canlı parlak mor akasmaya bakın, harika değil mi?

Edouard Manet, Kristal Vazoda Karanfiller ve Akasma (Pinks and Clematis in Crystal Vase), 1882, Musée d’Orsay, Paris, Fransa.

3. Laura Coombs Hills, Karışık Buketler

Amerikalı bir ressam ve illüstratör olan Laura Coombs Hills 1859’da doğdu. Suluboya ve pastel natürmort resimlerinde, minyatürde ve minyatür portre resimlerinde uzmanlaştı. Hills’in 1880’lerde yarattığı eserler Barbizon okulundan etkilenmiştir. Bununla birlikte, ilerleyen zamanlarda yaptığı çalışmalarında Boston Okulu’nun romantik izlenimciliğinden ilham almıştır. Ayrıca, tasarımları ve illüstrasyonları da Art Nouveau’ya yakınlığını kanıtlıyor.

Laura Coombs Hills, Karışık Buketler, (Mixed Bouquets). Debra Force Fine Art Inc.

4. Tosa Mitsuoki, Krizantem

Asya sanatında da çiçeklerin özel bir yeri var. Tosa Mitsuoki, krizantem ressamıydı. Krizantem çiçeği Japon imparatorluk ailesinin baş rozeti olarak kullanılır. Mitsuoki, 1617’de Japonya doğmuştur. Aşağıdaki tablo aslında Edo döneminden bir taklittir. Mitsuoki, muhtemelen orijinalini 17. yüzyılların başında resmetmiştir. Çalışmalarında, Tosa resim okulunu devraldığında bir şekilde solmuş olan Yamato-e üslubunu yeniden tanıttığı görülebilir.

Tosa Mitsuoki, Krizantem (Chrysanthemums), Kopya, Fullerton College Music Department, Fullerton, CA, ABD.

5. Johan Laurentz Jensen, Bir Terakota Saksısında Çiçeklerin Natürmortu

1800 yılında doğan Johan Laurentz Jensen, çiçek resmetmede uzmanlaşmış Danimarkalı ressamdı. Vazolarda veya sepetlerde koyu ve nötr arka plana sahip çok sayıda sanatsal çiçek aranjmanı yarattı. Eserleri, renk, çeşitlilik ve doku bakımından zengindir. Ayrıca egzotik bitkiler hatta meyveler ve kuşlar çizdi. Yine de Jensen, her zaman güzel buketler resmetmeyi tercih etti.

Johan Laurentz Jensen, Bir Terakota Saksısında Çiçeklerin Natürmortu (Still Life of Flowers in a Terracotta Pot), 1843, Özel Koleksiyon. Sotheby’s.

6. Mia Tarney, Düşes Şakayık

Mia Tarney bir başka çağdaş İngiliz sanatçıdır. Portreler ve figüratif resimler yaparak başladı. Daha sonra natürmort ve çiçek konularına yöneldi. Tarney’e göre çiçekler narin ve ruhani ama aynı zamanda güçlü ve heybetlidir. Tıpkı aşağıdaki çalışma gibi onların cazibesini devasa tuvallerde yakalıyor. Bu sayede, onları tüm detaylarıyla hayata geçirmeyi başarıyor.

Mia Tarney, Düşes Şakayık (Duchess Peony), 2007.

7. Kapwani Kiwanga, Afrika için Çiçekler (Nijerya)

Aslen bir antropolog olarak eğitim alan Kapwani Kiwanga, araştırmasını sanata çevirdi. Afrika için Çiçekler adlı çalışması, bazı sergilerde taze olarak sergilenen ve sergi süresine göre solmaya bırakılan gerçek çiçek aranjmanlarıdır. Aslında bu buketler arka plan dekoruydu. Genel sergi için belirli bir ambiyans yaratmada önemli bir rol oynadılar.

Kapwani Kiwanga, Afrika için Çiçekler (Nijerya) (Flowers for Africa (Nigeria)), 2014, 1-54 Contemporary African Art Fair.

8. Floris Hendrik Verster, Yeşil Kavanozda Zinyalarla Natürmort

1861 doğumlu olan Floris Hendrik Verster, Hollandalı bir ressamdı. Verster, arayışlarını teşvik eden sanatçı bir aileden geliyordu. Bu sayede Gerardus Johannes Bos ve George Hendrik Breitner’den resim dersleri aldı. Hatta, Lahey’deki Kraliyet Sanat Akademisi’nde eğitim gördü ve birkaç yıl boyunca akademinin tarzında resim yaptı. Bununla birlikte, aşağıda gördüğümüz gibi natürmort resimleri de denedi.

Floris Hendrik Verster, Yeşil Kavanozda Zinyalarla Natürmort (Still Life with Zinnias in a Green Jar), 1910, Rijksmuseum, Amsterdam, Hollanda.

9. Pierre Auguste Renoir, Delft (Hollanda Çinisi) Vazoda Güller ve Yaseminler

İşte bir başka Empresyonist ressam daha. Tabii ki bu bir süpriz değil çünkü Empresyonist ressamlar açık havada resim yaptıklarından dolayı çoğu ressam doğadan sahnelerin yanı sıra birçok çiçek aranjmanı da yaptılar. Canlı renklerde çiçeklerle güzel natürmortlar bulabiliriz. İşte Pierre Auguste Renoir’dan büyüleyici bu gül buketi de baharı simgeleyen çiçek örneğidir.

Pierre Auguste Renoir, Delft (Hollanda Çinisi) Vazoda Güller ve Yaseminler (Roses and Jasmine in a Delft Vase), c. 1880-1, The State Hermitage Museum, St. Petersburg, Rusya. baharı simgeleyen çiçek

10. Vincent van Gogh, Gelincikler ve Papatyalar

Sanatsal çiçek aranjmanlarından bahsederken Vincent van Gogh’dan bahsetmemek adil olmazdı. Hayatı boyunca birçok çiçek resmetti. Diğerlerinin yanı sıra birkaç gelincik de çizdi. Ayrıca, Hollanda köklerinden gelen bir miras sembolü gibiydiler. Böylece, 1886-1890 yılları arasında van Gogh, gelincikleri de içeren yedi farklı resim çizdi. Gelinciklerin capcanlı kırmızı rengi sevilmeyecek gibi mi?

Vincent van Gogh, Gelincikler ve Papatyalar (Poppies and Chamomile), 1890, Özel Koleksiyon. Arthive, baharı simgeleyen çiçek
Kaynakça: https://www.dailyartmagazine.com/artistic-flower-arrangements-for-spring/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir