Amansız Bekleyişler: Sanat Tarihinde En İyi Bekleyiş Resimleri

Dünya şu sıralar Koronavirüs salgınının pençesindeyken, birçoğumuz evlerimizde karantina altında hapsedilmiş durumdayız. Dünya üzerinde küresel bir melankoli havası hâkim, hepimiz dört gözle her şeyin normale dönmesini ve günlük yaşantımıza geri dönmeyi bekliyoruz. Aşağıda ise tam olarak mevcut durumumuzu yansıtan, sanatçılar tarafından ustalıkla tasvir edilmiş en iyi 10 bekleyiş tablosu yer almakta. Keyifli okumalar!


Çeviren: Beyza Şimşek

1- Bahar Işığı – Carl Holsøe

Carl Holsøe (1869-1935) hayatı boyunca Avrupa’da önemli başarılara imza atmış, İskandinav asıllı bir sanatçıydı. Danimarka’da iç mekân resimleriyle adından söz ettiren üç ana kişiden birisidir. Bu resimde ışık ve renkler ustaca kullanılmış, kasvetli ve içsel huzur başarılı bir şekilde tasvir edilmiştir.

2- Onun Yolunu Gözlemek – William Ladd Taylor

En iyi bekleyiş resimlerinin arasında, William Ladd Taylor (1854-1926) tarafından yapılan bu zarif yağlı boya eserin ayrı bir yeri var. Sol alt köşedeki çalgı aleti ile yanında duran kağıtları gördüğümüzde beklenen sevgiliye yazılan şiirler olduğunu düşünmek pek de yanlış olmayacaktır. Philadelphia, Pennsylvania’daki Curtis Yayınevi’nin Saturday Evening Post’ta* yayımlanması için yapıldığı düşünülüyor.

3- Penceredeki İki Kadın –  Bartolomé Estaban Murillo

Bartolomé Estaban Murillo (1617-1682) genellikle dinî eserler resmeden, en iyi İspanyol Barok ressamlardan biridir. Bununla birlikte birçok portre resmetmiştir, tıpkı dönemin kadınlarınını ve çocuklarını tasvir eden bu eser gibi. Eserleri, 17. yüzyılda İspanya’daki günlük yaşama ışık tutmuş, kapsamlı bir kayıt oluşturmuştur. Murillo bu tabloda yer alanların duygularını ince ince ve ustalıkla işlemiştir; küçük çocuğun sıkılgan gülüşü, yaşlı kadının çekingen mutluluğu ve merakı açık bir şekilde görülür.

4- Hülya – Winslow Homer

Winslow Homer (1836 – 1910), 19. yüzyılda tanınmış bir Amerikan sanatçısıydı. Bu resim, Homer’in her yanı resmedilmeye değer olan Hurley kasabasında (New York, Ulster’de Hollandalıların yerleştiği bir kasaba) geçirdiği 1872 yazında yaptığı dört tuvalden biridir. Dört tuval de aynı temayı paylaşıyor: karanlık bir odada açık pencereden dışarıyı izleyen genç bir kadın. Bu tabloda kadın derin bir tefekkürle sessiz ve düşünceli bir şekilde otururken 17. yüzyıla ait Hollanda’ya özgü kıyafeti dikkat çekiyor. Odada onun görüntüsünü gölgede bırakacak bir eşya tasvir edilmemiştir. Pencerenin dışında yer alan çiçekler ilkbaharın geldiğini gösteriyor.

5- Cape Cod Sabahı – Edward Hopper

Edward Hopper (1882-1967) Amerika’nın tanınmış sanatçılarından olan, aynı zamanda dünya çapında önde gelen realist sanatçılar arasında da yerini bulmuş bir ressamdır. Yalnızlığın efendisi olarak bilinir; eserlerinde çoğunlukla ezici bir yalnızlık ve melankoli duygusu hâkimdir. Cape Cod Sabahı, uzakta gördüğü bir şeye endişeyle perçinlenmiş, uzun cumbalı pencereden bakan bir kadını tasvir ediyor.

6-Talibi Gözlemek – Gustave Léonard de Jonghe

Gustave Léonard de Jonghe (1829-1893), önde gelen Flaman manzara ressamı Jan Baptiste de Jonghe’nin oğluydu. Babasını daha 15 yaşındayken kaybettikten sonra Gustave, sanatsal uğraşlarına devam etmesine olanak sunan bir burs aldı. 1882’de beyin kanaması nedeniyle körlük başlangıcı görülmesi üzerine sanatsal kariyerine son vermesine rağmen bizlere çeşitli temalar içeren birçok sanat eseri bırakmıştır. Zengin süslü iç mekânlarda toplumun modaya düşkün kadınlarını tasvir eden bu tür portrelerle önemli başarılar elde etmiştir.

7- Melankoli – Alfred Stevens

Alfred Stevens (1823-1906), 19. yüzyıl Brüksel’in sanat çevrelerince yakından bilinen bir aileden gelmiştir. Brüksel’deki Académie Royale des Beaux-Arts’ta ve Paris’teki École des Beaux-Arts’ta eğitim görüp Eugène Delacroix, Édouard Manet, Edgar Degas, Charles Baudelaire ve William Merritt Chase gibi zamanın birçok önemli sanatçısı ile tanışma fırsatı yakalamıştır. Dönemin modaya düşkün kadınlarını tasvir eden çalışmalarıyla beğeni toplamıştır.

8- Uzun Pencereler – Vilhelm Hammershøi

Vilhelm Hammershøi (1864-1916), Danimarka’da Carl Holsøe ve Peder Ilsted ile birlikte iç mekân resimleriyle isminden söz ettirmiştir. En iyi bekleyiş resimleri arasında yer alan bu kasvetli eser, meçhul bir özne hiçliğe doğru dalmışken çıplak ve tavana kadar uzanan yüksek pencereli geniş odanın boşluğunu gözler önüne seren ışığın içgözlemsel etkisini ortaya koyuyor.

9- Sevgiliyi Beklemek – Charles Joseph Grips

Charles Joseph Grips (1825-1920) hayatının büyük bir bölümünü Belçika’da geçiren Hollandalı bir sanatçı, teknik ressam ve taşbaskı resim ustasıydı. İç mekânları 17. yüzyıl Hollanda menşeili eserleri anımsatan resimler ve baskı resimler yaptı. Kompozisyonlarında, kuşkusuz odak noktası olmayan figürden daha çok ziyadesiyle bulunan süslemeler ve göz dolduran iç mekânlar ön planda yer alır.

10- Beklemek – Federico Zandomeneghi

Federico Zandomeneghi (1841 – 1917) Venedikli bir İtalyan sanatçıydı. Neoklasik heykeltıraşların soyundan gelmesine rağmen, kendisi resmi heykel yapmaya tercih etmiştir ve tanınmış bir İzlenimci olarak ün salmıştır. Bu listede yer alan diğer eserlere benzer olarak kadın ezici bir melankoli halini somut bir şekilde gösterirken uzaklara hasretle bakarken tasvir edilmiştir.

Ve biz de sabırla birlikte başka duygularla harmanlanıp beklerken yeni Koronavirus pandemisine karşı devam eden savaşta ön saflarda yer aldıkları için dünyanın her yerindeki sağlık çalışanlarına ve temel hizmet çalışanlarına teşekkürü borç biliriz. -Sanatla Art Ailesi

*The Saturday Evening Post, iki ayda bir çıkan Amerikan dergisi. 

Kaynak : https://www.dailyartmagazine.com/best-waiting-paintings/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir