Barok Dönemi yok olmaya başlayan tiyatrallığıyla* bilinir. Avrupalı sanatçılar Rönesans’ın klasik akımlarını devam ettirmiş, dramatik tablo ve heykeller çıkarmışlardır. İtalyan heykeltıraş Gian Lorenzo Bernini’nin çalışmalarına, sanat tarihçileri tarafından özellikle saygı duyulur. Onun daha az bilinen öğrencisi Giuliano Finelli’nin çalışmaları da aynı şekilde nefes kesici. İşte 17. yüzyıl heykelinde inanılmaz dantel detayları. Mermerden dantel sizlerle!
Çeviren: Elif Dağatar
Finelli 1601’de Torrano di Carrara, İtalya’da doğmuş Napoli’de resmî bir heykeltıraşlık eğitimi almıştır. 1622’de Roma’ya taşınmış. Orada; heykel oymacılığında tomurcuklanan Finelli, ünlü Bernini’nin dikkatini çekmiş. Böylece Bernini onu yardımcısı olarak seçmiştir.
Bernini’nin öğretisi altında Finelli, sanat yeteneklerini ve siyasi bağlantılarını geliştirmiştir. Bernini, o dönem İtalya’nın en güçlü siyasal figürü olan 8. Papa Urban’dan sık sık teklif aldığından dolayı Finelli inanılmaz ölçüde önemli parçalar üzerinde çalışabilmiştir. Bu parçalardan biri de 8. Papa Urban’nın 1621’de doğumdaki komplikasyonlardan ölen yeğeni Maria Duglioli Barberini’nin bir büstüydü.
Finelli’nin detaylara verdiği önem ile 1626’larda istenen bu parçada kadının çehresini hayata geri döndürmüştür. Heykeltıraş, elbisesinin detaylarını öyle titizlikle oymuş ki büstün fırfırlı yakasının gerçekçiliği gören gözü yanıltmaya, mermerden değil de kumaştan yapılmış sanılmasına neden olur. Büstün boynunu çevreleyen küçük kolye bile görülebiliyor.
Ne yazık ki Bernini, ışığını Finelli ile paylaşmaya yanaşmamış ve eserini Roma’da Papa’ya göstermeye razı olmadı. Finelli’nin, Bernini’nin diğer yapılarındaki katkıları da sanatçının gölgesinde kalmış ve 1629’da atölyeden ayrılmıştır. Çalışmalarındaki en ufak bir detayı bile yakalayabilmesi onu Bernini’den ayırmış, bakmaya doyulamayan eserler ortaya çıkarmıştır.