Böylesi bir salgın sırasında yaşam oldukça zor bir hale gelebiliyor. Sosyal medyanın yaygın olması ve koronavirüs fırtınasından dolayı zaten endişeli olan bizlerin işini daha da zorlaştırıyor. İşte kendinizi daha iyi hissetmeniz için 10 hikaye…
1. CRISPR, genetik körlük için kullanılan ilk tedavi girişimidir.
(Gen Düzenleme İle (CRISPR) dünyada İlk Kez Kalıtsal Körlük Tedavisini Deniyor)
Dünyada bir ilk olarak Oregon Sağlık ve Bilim Enstitüsü’ndeki cerrahlar, erken çocukluk döneminde körlüğe neden olan nadir bir genetik durum olan leber konjenital amaurozu tedavi etmek için CRISPR gen düzenleme tekniğini kullandılar.
Bu deneyin işe yarayıp yaramadığını öğrenmek için beklerken bu başarı; Huntington hastalığı, uçuk, HIV ve bazı kanser türleri için immünoterapi tedavisinde kullanıldı.
Tıbbi araştırmacıların bu güçlü araca sahip oldukları bir zamanda yaşamak bizler için kesinlikle iyi bir haberdir.
2. Svalbard’daki Arktik tohum rezervine 60.000 tohum örneği daha eklendi.
Şubat ayında yerli bir ABD kabilesinden kalan tohum yatağı da dahil olmak üzere Norveç’in Svalbard takımadalarındaki bir dağın içine yerleştirilmiş Svalbard Global Tohum Kasası’na 60.000 tohum örneği eklendi.
Bu mahsullerin artan mevduatları, biyolojik çeşitlilik ve gıda güvenliğinin potansiyel kaybı hakkındaki dünya çapında artan endişeyi yansıtmaktadır – ancak bu eylemler gelecek nesillerimize güzel bir bağlılık göstermektedir.
3. Potansiyel bir evrensel grip aşısı önemli bir dizi klinik denemeden geçti.
İnfluenzaya neden olan virüsler, sürekli olarak onlara karşı bağışıklık kazanma yeteneğimizin ötesine geçerler – bu nedenle hastalığın önüne geçmek için yıllık grip aşılarına ihtiyacımız var. ‘Evrensel’ grip aşısı bu süreçte bize büyük bir avantaj sağlıyor.
FLU-v adı verilen aşı, insan deneklerde güvenliğini gösteren faz I ve faz II klinik çalışmalarını başarıyla geçmiştir ve en az altı ay süren bağışıklık tepkilerinin ortaya çıkmasına neden olduğu bulunmuştur. Denemelerin bir sonraki aşamasının sonuçlarını görmek için sabırsızlanıyoruz.
4. Bilim insanları kırmızı-yeşil renk körlüğünü düzeltebilen kontakt lensler icat ettiler.
Yeni bir kontakt lens tipi, gözleri yeşil ve kırmızı tonlarını ayırt etmekte güçlük çeken insanlarda renk spektrumu sınırlamalarını önleyebilir.
Bu mükemmel teknoloji, akıllıca tasarlanmış bazı güneş gözlüklerinde zaten mevcut. Yakında Tel Aviv Üniversitesindeki bir mühendis ekibi sayesinde insanlar son derece uygun iletişim formlarında da bu bilgilere erişebilirler.
(Bir ağacın ‘Normal’ görüntüsü; renk körlüğü versiyonu; düzeltilmiş versiyonu. (Sharon Karepov / Tel Aviv Üniversitesi)
5. Bir hastanın HIV’inin ‘iyileştirildiği’ ilan edildi – ve bu bir ilk değil.
Araştırmacılar, ikinci kez HIV virüsünü taşıyan bir hastanın geleneksel tedaviyi bıraktıktan 30 ay sonra kanında enfeksiyon izi bulunmadığını ve özel bir kök hücre tedavisi geçirdiğini açıkladı.
Bu başarı genelleştirilmiş bir tedavi olarak düşünülemez çünkü hastanın bu deneysel tedaviyi almasını sağlayan bir tür lenfoması vardı ancak bu durum tıp biliminde gerçek bir atılımdır ve bilim insanlarının sınırları daha önce hiç olmadığı kadar zorlayabildiklerini gösterir.