Hüseyin Cahit Derman, İstanbul’un Beşiktaş (Köyiçi) ilçesinde doğmuştur. 1965 yılında, Beyoğlu’nda Besim Aydar’ın resim atölyesinde profesyonel ressam olarak çalışmaya başlamıştır. Resim sanatı hayatına, 1966’da Galatasaray ve Asmalı-Mescid’deki Pera ressamlarının geleneğini sürdüren resim atölyelerinde devam etmiştir. Klasik-Akademik resim tarzını çevresindeki resim ustalarından öğrenmiştir.
1967 yılında doğadan resim çalışmayı ve izlenimci (Empresyonist) akımda resim yapmayı, ressam Pertev Boyar’dan öğrenmiştir. Hüseyin Derman, ilk resim sergisini 1971’de açmıştır. 1973 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne, bugünkü adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi’ne girmiştir.
1974’de resim çalışmaları için gittiği Paris ve Lonra’da iki karma sergiye katılmıştır. 1978 klasik, empresyonist ve sürrealist çalışmalarına son vererek, bugünkü çağdaş romantik resim anlayışını geliştirmiştir. 1979’da İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun olmuştur. 1981’de AKM’de Uluslararası Atatürk’ün 100.Yıl Sergisi’ne katılmıştır. 1984’de Tiglat tarafından New York’ta açılan sergide tablolarından yapılan bir tebrik kartları sergilenmiştir. 1987 yılına kadar İstanbul’da 18 kişisel resim sergisi açtı. 1988 yılında Antik A.Ş. tarafından Ankara’da 19.resim sergisi açıldı.
1990’lı yıllarda çeşitli Müzayede organizasyonlarında tabloları birçok kez en yüksek rakamlara satılarak resim borsasında önemli bir yer edinmiştir. 8-14 Haziran 2000 tarihinde Deniz Müzesi’nde düzenlenen Türk-Kore Ressamları sergisine bir tablo ile katıldı.
İstanbul başta olmak üzere Ankara ve İzmir’deki galerilerde karma resim sergilerine çok sayıda katıldı. Önemli kurum ve kuruluşlarda, müzelerde ve özel koleksiyonlarda yüzlerce eseri bulunmaktadır.
Contemporary Romantics (Çağdaş Romantikler) resim akımının öncüleri arasında gösterilmektedir. Resimlerinde genellikle İstanbul manzaraları ve İstanbul yaşamı lirik bir temada işlenir. Konuları belgesel; üslubu Neo-Klasiktir.
Son yıllarda “Mavi Güneşli İstanbul” kompozisyonlarında, güneş ışığının şiddetini soğuk renk tonlarından yola çıkarak elde etti ve bu şekilde kendine özgü bir renk anlayışı yarattı.
Uzun yıllar tablo restoratörlüğünü de resim çalışmalarının paralelinde götürdü ve çok sayıda eski eseri onararak topluma kazandırdı. Eski onarım metotlarının sakıncalarını ortadan kaldırdı. Yırtık tabloları yama yapmadan ve rantuvale etmeden restorasyonunu mümkün kılan bir yöntem geliştirerek bunu sanat çevresine kabul ettirdi. O günleri şöyle özetlemektedir:
Bununla birlikte dünyanın sayılı ressamlarının tablolarını restore etme onurunu yaşadım. Büyük resim ustalarının resimlerini onarırken onların resim tekniklerini analiz ettim.
Türk resmindeki imzaların bilimsel bir araştırmasını yapan sanatçı, bu konuda ilk kaynağı oluşturan yazılarıyla da önemli bir boşluğu doldurmaktadır. Ansiklopedilerde, yurtiçi ve yurtdışında çeşitli yayınlarda adından söz ettiren Derman; halen “Büyükada’da Son Sirtaki” adlı tablosunun romanını yazmaktadır.
Düzenlemesini Hasan Ferit Derman’ın yaptığı “New Age” türünde bir bestesi de olan Ressam H. Cahit Derman evli ve iki çocuk babasıdır. Derman, çalışmalarında İstanbul’un doğasını, tarihsel mekânlarını, çevresel özelliklerini tema olarak seçmektedir ve bunları klasik-akademik bir çizgiyle, empresyonist anlayışı birleştirerek tuvaline yansıtmaktadır. Birçok özel ve resmi koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır.
Verdiği bir röportajda şunları söylemiştir:
Bu zor işlerin üstesinden gelirken, edindiğim bilgileri tablolarıma yansıtmaya çalıştım. Önceleri bir resim çalışırken eserin konservasyonu hakkında hiçbir önlem düşünmezken; sonraları bir tablo ortaya çıkarma aşamasında, onun yüzyıllara karşı nasıl direneceğini hesap eder, renk ve teknik kullanımına dikkat eder oldum. Bir yağlıboya tablonun yüzyıllar içinde onlarca, yüzlerce kez üzerinde solventler kullanılacağını düşünerek resim yapmaya başlarsanız işinizi bir hayli zorlaştırıyorsunuz demektir. Ancak karşılığında zamana direneceğini bildiğiniz bir eserin tadına doyamazsınız.
Sanatçının seramik, heykel, karikatür, ahşap oymacılığı, marangozluk ve mobilya tasarımları üzerine çalışmaları bulunmaktadır.
Ayrıca gençlere de bir mesajı vardır:
Karanlıkları aydınlatanlara; “Yurtta barış, dünyada barış” diyenlere; genç yetenekleri keşfedip destek verenlere; zihinsel engellilere kanat gerenlere; sanata gönül verenlere, saygılarımı,selamlarımı yolluyorum. Özellikle gençlerden bir ricam var. Alkolden, sigaradan ve daha kötü alışkanlıklardan bazı ressam hocalarım ve benim gibi her zaman uzak dursunlar. Sigaranın alkol ve uyuşturucu etkisi olan diğer şeylerin, yalnız sağlığa değil sevgiye de zarar verdiğini ve bu alışkanlıklarla asla daha yaratıcı olunamayacağını bilmelerini isterim.
Dünyada beş yüz yıl içinde, İstanbul’u en güzel resmeden yüz ressamdan biri seçildi. Son yıllarda Fransa’da birçok müzayedede eserleri çıkan sanatçı; Artnet ve Artprice gibi dünyanın en önemli sanat portallarında yer almaktadır.
Otuz yıl sonra, Beşiktaş’ın en güzel semtlerinden Ortaköy’de; 20. Kişisel resim sergisini açacak olan Derman; İstanbul konulu eserlerinin yanı sıra; onlarca yıl sır gibi sakladığı yüzden fazla çağdaş eseri içinden bazı örnekler sunarak, sanatseverlere sürpriz yapmaya hazırlanmaktadır.
Sevgili kardeşim Cahit, başarılarının devam etmesi dileklerimle. Sevgiler.