Haftanın Tablosu, Hasatçılar, Pieter Bruegel, 1565

Hollandalı Rönesans Ressamı Pieter Bruegel ile ilgili doğum yer ve tarih bilgileri yeterli değildir. S Hertogenbosch’ta yetiştiği ve Jheronimus Bosch’un yapıtlarından etkilendiği sanılan Pieter Bruegel, ilk resim bilgilerini Anvers’te Pieter Coecke’ den öğrendi, daha sonra Coecke‘nin kızıyla evlendi ve 1551’de usta olarak loncaya kabul edildi. İtalyaya gitti (1552-1553) ve bu ülkeden desenlerle döndü.

Pieter Bruegel, Otoportre

Düğün yemeği ve köylülerin dansı (Viyana) adlı tablolarda, figürler canlı görünümleriyle dikkat çeker. Konusunu İncil’den alan Beytüllahim sayımı (Brüksel) adlı tablodaysa Bruegel, tam anlamıyla Brabant yöresini anımsatan bir çerçeve kullandı. Sanatı çoğu kez halkın yaşamından etkilenmiş ve zaman zaman mizahi bir özellik taşımış olsada, Bruegel Rönesans’ın Flandrede’ki habercisi, hümanistlerin dengi ve dostuydu. ’İnsanın özünü’ yansıtmayı amaçlayan İtalyan anlayışına, insana çoğu kez düşman olan yada kayıtsız kalan bir evrenin parçası olarak düşündüğü somut insanı yansıtmayı amaçlayan anlayışı yeğledi.

Bu panel, Antwerp tüccarı Nicleas Jongelinck’in Bruegel’den çizmesini istediği yılın mevsimlerini gösteren serinin bir parçasıdır. Seri, beşi hayatta kalan altı eserden oluşuyordu. Diğer dördü: “Kasvetli Gün”, “Kar Avcıları” ve “Sürünün Dönüşü” (Kunsthistorisches Museum, Vienna); ve “Saman yapımı” (Lobkowicz Koleksiyonlar, Prag).

Pieter Bruegel, Hasatçılar, 1565, Metropolitan Sanat Müzesi

Bruegel’in birçok tablosunda bulunduğu gibi, odak noktası köylüler ve onların işleridir. Özellikle, köylülerin bazıları yemek yerken diğerlerinin buğdayları biçerken resmedilmesinin sebebi ise hem gıda üretiminin hem de tüketiminin tarihini (fikir, dil veya kültür gibi olaylarla ilgili, belli bir zaman içerisinde ortaya çıktıkları veya değiştiği zaman) tasvir etmektir. Yedikleri ekmekler, peynirler ve armutlar belli olmaktadır.

Bu resim ve diziden kalanlar Batı sanat tarihinde çığır açmıştır. Manzara resmi için dini bahane yeni hümanizmi lehine bastırmıştır. Bruegel’in yerel sahnesini tanımlanamayan açıklaması doğal gözlemlere dayanıyor.

Tablo, 1999’dan beri Metropolitan Sanat Müzesinde sergilenmektedir.

Kaynakça:http://www.dailyartmagazine.com/pieter-bruegel-elder-harvesters/,https://www.istanbulsanatevi.com/sanatcilar/soyadi-b/bruegel-pieter/pieter-bruegel-1525-1569/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir