Yıkıcı Çünkü Güzel: Estetizme Sanat Rehberi

Yaşamınızı daha estetik hale getirmek için dairenizi nasıl döşeyeceğinize, nasıl giyineceğinize, ne okuyacağınza ve hangi mekanlarda takılmanız gerektiğine dair bir ilham mı arıyorsunuz? Çok uzaklarda aramayın, bir 19. yüzyıl harekatı olan, Viktorya dönemini çalkalamış ve geleneksel değerlere daha duygusal, daha kişisel ve yaşamak için daha derin yaklaşımıyla meydan okuyan Estetikçiliğin, el kitabını size getirdik.

Nerede ve Ne zaman?

Edward Burne-Jones, Sidonia von Bork, 1860, Londra

Britanya’da meydana gelen hareketi (ancak Fransız edebiyatından büyük ölçüde etkilenmiş) bir araya getirebileceğimiz birleşik veya örgütlenmiş bir grup yoktu. Belki de sadece görsel sanatlarda değil, aynı zamanda edebiyatta da göründüğü için. Bazı eleştirmenler, hareketin kökenlerini 19. yüzyılın ortalarından beri aktif olan ve duygusal güzelliğe vurgu, sanatsal üslup gelişimi için hiç kuşkusuz etkili olan Ön-Rafaelitlere kadar uzanır.

Estetizm demek hayat tarzı demek

James McNeill Whistler, Stüdyodaki Whistler, c.1865, Chicago Sanat Enstitüsü, Chicago, IL

Estetizm Harekatı için sanat, resimlerle, heykellerle ve mimariyle sınırlanmış değil, aynı zamanda günlük hayatımızın her alanını kapsamaktadır. O nedenle, seramik, moda, mobilya ve iç mimari gibi dekoratif sanatları kucaklamıştır (bu yüzden minimalist ama modaya uygun ve pahalı çeşitli nesnelerle döşenmiş beyaz-bej iç mekanların görüntüleri, Instagram’ın bir icadı değildir, hiçbir şey orijinal değildir).

Tüketim yok, sadece işçilik

Endüstriyel üretime karşılardı (özellikle seri üretilen ve dolayısıyla ucuz ve tekrarlayan tasarımlara). Kıvrımlı vücutları ve detaycı dekorların bol ayrıntılarıyla kendilerini Viktorya döneminden uzaklaştırdılar. Estetik bir ev hafif renklerde boyanmış veya geometrik tasarımlarda duvar kâğıtlarına sahipken, mobilyalar basitleştirilmiş doğrusal tarzda karakterize edilmiştir. Öncelikli ilham kaynakları, Ön-Rafaelit resimleri ve İngiliz ortaçağ sanatıydı. Ayrıca, tahmin edeceğiniz gibi Japon motifleri de her zaman göz önünde tutulurdu.

Hayat sanatı taklit eder

John Atkinson Grimshaw, Hayallere Dalmak, 1877, Özel koleksiyon

Şiir ve düzyazı, Estetizmin gelişmesi için çok önemliydi. İki Fransız Charles Baudelaire ve Theophile Gautier, şiirin didaktizm ile hiçbir ilgisi olmaması gerektiğini savunmuştur. İngiliz şair Charles A. Swinburne, onlarla aynı fikirdeydi. Güzel şiirsel formun ve “mükemmel işçiliğin”, herhangi bir konuya hayranlık uyandırdığını (ve böylece, kötü zavallı Viktoryalılara karşı oldukça şok edici olduğunu düşündüğünüz şiddete ve cinsel sapkınlığa dair yazılar yazdığını) söylemiştir. Vernon Lee ya da Oscar Wilde gibi diğer yazarlar, bazen “mor öykü” olarak nitelenen sanat hakkında makaleler yazmaya başlamışlardı. Diğer bir deyişle, aşırı derecede özenli ve metaforik olan ayrıntılı ve süslü yazı. Özellikle Wilde’ın yazdığı yazı, paradoks ve oyunculuktan uzaklaştırarak, hayatın diğer yoldan gitmek yerine sanatı taklit ettiğini savunarak, tartışmaların ciddi ve net olmalarını seven Viktoryalıları başından atmıştır.

Sanat için sanat

Sir Lawrence Alma-Tadema, Yaban Sümbülleri, 1899, Özel koleksiyon

Victorialılar, sanatın sosyal işlevine- eğitmek ve düzeltmek- inanıyordu. Dahası, birçok sanatçı toplumu iyileştirmek için yeteneklerini Tanrı / kutsallık / evren tarafından kabul ettiğine inanmış, yerine getirme misyonları olduğunu hissetmişlerdir. Bunun yerine, estetikçilik, spektrumun karşıt tarafındaydı: Estetizmin ünlü sanat sloganı, sanatın duyusal niteliklerini ve sağladıkları sağduyuyu pekiştirmek anlamına geliyordu. Bu durumun karşıtları, Estetizmin, tek işlevi güzel olmak, hazcılık ve işe yaramaz güzel şeyler hakkında olduğunu iddia ediyordu. Ki bu da basının harekatı hicvetmesine, kötü niyetli bir basitleştirmeye çalışmasına yol açmıştır.

Punch dergisi James Abbott McNeill Whistler, Oscar Wilde ya da Wilde ile yakınlığı olan şair Jellaby Postlethwaite gibi figürlere saldırdı; ünlü bir çizgi karakter yemeğe gider ama yemek siparişi vermek yerine bir zambağın güzelliğini düşünür.

Peki nasıl Estetist olunur?

Dante Gabriel Rossetti, Leydi Lilith, 1868, Delaware Sanat Müzesi, Wilmington, DE

Onlardan biri olmak istiyorsan, hayat değiştiren kurallar özetle:

1. Pek çok Fransız şiirini okuyun, ideal olarak ayrıntılı ve biçimsel olmalıdır. Ne kadar uzun olursa o kadar iyi değil, haiku olmasın…

2. … ama Japon tasarımları ve modası en çok hoşa gidenlerden! Bir bornoz yerine orijinal kimono giymek ya da odanıza, estetik olmayan oda arkadaşınızdan / genç kardeşinizden / eşinizden kendinizi korumak için bir paravan koymak mükemmel olurdu.

3. Artık alışveriş merkezlerinde ve zincirlerde alışveriş yapmıyorsunuz, bundan sonra küçük aile dükkanlarından satın almanız gerekir, bu da bir sabun için 10 Euro anlamına gelse bile… Eh, Estetik olarak yaşamak bir şeylerden ödün vermek demektir.

4. Yavaşlayın ve çevrenizdeki doğal dünyayı takdir etmeye başlayın, ama yemek yemeyi de unutmayın!

Kaynakça:http://www.dailyartmagazine.com/guide-to-aestheticism/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir