Video oyunları şu anda, telefonunuzdan, evdeki bilgisayarınıza ve oyun konsollarından her şekilde ulaşması kolay milyarlarca dolarlık bir sektördür. Popüler oyun isimleri, filmler, çizgi romanlar ve diğer medyalarla bağlantı halindedir. Ancak oyunlar her zaman bu kadar popüler ya da yaygın değildi. Burada listelenmiş olan oyunların birçoğu artık evde ve mobil cihazlarda oynanabiliyor olsa da, bir zamanlar bu yedi klasik video oyunlarını oynamak için gerçek atarı salonlarına gitmek gerekiyordu.
7-Pac-Man
Japon tasarımcı Toru Iwatani tarafından yapılan Pac-Man, 22 Mayıs 1980’de ilk çıkışını yapmıştır. O zamanın revaçtaki oyunların aksine Pac-Man uzay nişan oyunu değildir. Onun yerine, oyuncular bir “labirent” üzerinden tüm “pac-noktacıkları” yerken aynı anda kovalamaca halindeki dört “hayalet”ten kaçmak için bir karakteri yönlendiriyorlar. Oyun, 90’lı yılların ortalarında milyarlarca dolar üreten, tarihin en yüksek video oyunlarından biri olmaya devam etti.
6-Donkey Kong
Amerikan oyuncu kitlesinin devasa varilleri fırlatan bir maymunun oyununa nasıl tepki vereceklerine dair şüphelerine rağmen, Donkey Kong, video oyun pazarında 1981’den 1990’ların sonuna kadar varlığını sürdürmüştür. Oyun ilk kez bir video oyunu tasarımcısı olan Shigeru Miyamoto tarafından geliştirildi ve 200’den fazla video oyununa çıkacak olan Mario’nun karakterini tanıttı (başlangıçta “Jumpman” olarak adlandırıldı).
5-Space Invaders
Space Invaders (1978), en eski çekim tabanlı olan video oyunlarından biriydi ve izleyiciyle tarzın popülerleşmesine yardımcı olmuştur. Oyuncular ekranın alt tarafına yatay olarak inen satırlara ateş etmek için bir lazer topunu hareket ettirirler. Oyuncu oyunda ilerledikçe, uzaylılar ekranın tepesinden daha hızlı düşer ve oyunun müziği de hızlanır. Pikselleştirilen düşman uzaylılar, tanınabilir bir pop-kültür fenomeni haline geldi ve Space Invaders, birçok TV şovunda ve filmde parodileşti ve birçok filme kaynakça oldu.
4-Galaga
Popüler bir nişancılık temalı oyun olan Galaga, 197-81’de Galaxian filminin devamı olarak piyasaya sürüldü. Oyuncular, ekranın üstünden tek tek veya birden çok formlarda üzerlerine gelen düşman gemilerinin filosunu ekranın altındaki uzay araçlarından vurmaya çalışırlar. Avengers filmi, Hellicarrier’in köprü ekibinin bir üyesi, Tony Stark tarafından oyunu oynarken yakalandığında Galaga’nın popülaritesine biat etmiştir.
3-Frogger
Frogger’ın açıklaması basittir: kurbağalarınızı güvenli bir şekilde eve götürün. Bu, yoğun yollar ve güvenilmez nehirler de dâhil olmak üzere bir dizi tehlikeden kaçınmak anlamına gelir. Oyuncular çeşitli araçlar tarafından ezilmekten, yırtıcı hayvanlar tarafından yenilmekten ve hatta (kurbağa olmasına rağmen) boğulmaktan kaçınmalıdır. Frogger, Softline’a göre “ölmenin en çok yolu olan oyun” olarak ün kazandı, ancak bu itibar oyunun popülerliğine zarar verecek hiçbir şey yapmadı. Frogger’ın ev versiyonu, düzinelerce tekrarlama üretti ve karakterin animasyonlu video oyunu filmi Wreck-It Ralph’da bir minyatürü var.
2-Joust
Zamanının birçok oyunundan farklı olarak, Joust iki oyunculu kooperatif-oyun mekaniği seçeneği sunuyor. Oyuncular uçan devekuşlarını süren şövalyeleri kontrol eder ve yüzen kaya platformlarla lav havuzlarında gezinirken akbabaları kullanan düşman şövalye gruplarını yenmek için uğraşırlar. Oyuncular, düşman şövalyeleri akbabalarından mahrum etmeye çalışırken ya birbirleriyle işbirliği yapar ya da birbirlerini saldırırlar. Bazen bir “pterodaktil” ortaya çıkar ve oyuncuları avlar.
1-Centipede
1980’lerin en popüler video oyunlarından biri olan Centipede(kırkayak), oyuncuları yaklaşan örümcek, akrep ve pire sürüleriyle karşı karşıya getirmektedir. İztopu kullanarak, oyuncular ekranın en üstünden aşağı doğru inen mantarlarıi kırkayaktan çıkan lazerle vurmaya çalışırlar. Oyunun karmaşıklığı ve hızı, oyun salonlarında Centipede’i daha zorlayıcı ve hayranlık yaratan oyun haline getirmişti.
Kaynakça: https://www.britannica.com/list/nerd-nostalgia-7-classic-video-games-to-know