Marc Chagall ve Renkli Camları

Reims Katedralini görmeye gittiğinizde yüzyıllarca yıllık kilisede Marc Chagall’ın cam resimlerini bulmak sizi şaşırtabilir. Gelenek ve modernliğin bu birleşiminden büyülenerek Chagall’ın eserlerini bu yazıda derinlemesine incelemeye karar verdik ve şaşırtıcı bir şekilde, tüm dünyada çok daha harika pencereler bulduk!

Şikago

Marc Chagall, Amerika Pencereleri, 1977, Şikago Sanat Enstitüsü. Kaynak: Patrick Comerford.

1970 yılında Chagall, Şikagolıların şehrinde kalırken ona gösterdikleri destek için minnetini belli etmek amacıyla bir dizi cam resmi Şikago Sanat Enstitüsü’ne sundu. 1977’de pencereler tamamlandı ve Amerika’nın kuruluşunun iki yüzüncü yılını kutladılar. Altı panel, özgürlüğün ve kültürün ülkesi olan Amerika’yı resmeder ve bu konu onları Amerika Pencereleri olarak ünlendirdi.

Kudüs

Marc Chagall, Hadassah Tıp Merkezi’ndeki Abbell Sinagogu, Kudüs, 1962. Kaynak: Wikimedia.

Chagall, Vitebsk yakınlarında (bugünki Belarus) Litvanyalı Yahudi bir ailede dünyaya geldi ve Yahudi geleneklerini her zaman hatırladı. İncil’de tarif edilen 12 Yahudi kabileyi temsil eden 12 pencere yaptı ve eskiden Kudüs’te yaşayan tüm Sami halkına bir hediye olarak adlandırdı. Ayrıca şunları da söyledi:

“Çalıştığım süre boyunca, annem ve babamın omzumun üzerinden baktığını hissettim; ve onların arkasında Yahudiler vardı, dünün ve bin yıl öncenin yok edilmiş diğer Yahudiler.”

Metz

Marc Chagall, Saint-Stephen Katedrali, Metz, Fransa, 1962. Kaynak: Wikimedia.

Görünüşe göre yalnızca Reims Katedrali değil ayrıca Metz’deki bir kilisenin de kendi Chagall pencereleri var. 1958’den 1960’a kadar iki yıl onların üzerinde çalıştı ve 70 yaşın üzerindeydi. Aziz Stephen Katedrali, dünyadaki en geniş renkli cam alanına sahip olduğu için ayrıca “Tanrı’nın Feneri” olarak da adlandırılır. Reims’e benzer şekilde kilise; on üçüncü, on dördüncü ve on beşinci yüzyıllardan renkli pencerelere ev sahipliği yapar.

Mainz

Marc Chagall, St Stephen kilisesi, Mainz, Almanya, 1978-86. Kaynak: Flickr.

Naziler Fransa’yı işgal ettiğinde Chagall kaçmak zorunda kaldı. Modern Sanat Müzesi’nden Alfred Barr’dan gelen yardımla Amerika’ya kaçmayı başardı. Savaştan sonraki yıllarda, Yahudi-Alman uzlaşmasını desteklemek amacıyla Meinz, Almanya’daki bir kilise için bir dizi pencere yapmaya karar verdi. 1978’de başladı ve 97 yaşındaki ölümünden kısa bir süre önce nurani çalışmasını tamamladı. Chagall’ın diğer renkli camlarını İsviçre, Birleşik Krallık ve New York’taki Birleşmiş Milletler’de bulabilirsiniz.

Kaynakça: https://www.dailyartmagazine.com/chagalls-stained-windows/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir