Sanatsal Onarım: Kırılmış Eserlerin Onarılmış Versiyonları

Genel bir yönelim dâhilinde, kırık bir nesneye rastladığımızda, iki seçenekten birini seçeriz: parçayı eski haline getirmeye çalışmak ya da basitçe çöpe atmak. Her iki seçeneğin de kendine göre sorunları vardır, hasarlı veya kırılmış bir eseri onarmak büyük beceri gerektirirken bir nesneyi çöpe atmak da israf gibi hissedilebilir. Bu yaygın karmaşayı gidermek için birçok sanatçı benzersiz bir çözüme ulaşmıştır: ilham veren, sanatsal onarım.


Çeviren: Zeynep Pınar Kayadibi

Bazı sanatçılar, hasarlı eserleri yaratıcı bir şekilde onarıp geri dönüştürürken geçmişin tekniklerinden esinlenirler. Örneğin, Yeesookyun, Tomomi Kamoshita ve Charlotte Bailey gibi çağdaş seramik ustaları, kusurlarını gizlemeksizin kırık çömlekleri onarmaya yönelik geleneksel bir Japon yöntemi olan Kintsugi’ye baştan yorumlayıp kullanmışlardır.

İster eskiye saygıdan olsun ister yeniye selam olsun, bir şey çok açıktır: bir eserin sırf kırılmış olması güzel olmadığı anlamına gelmez.

İlk halini sollamış en iyi sanatsal onarım örneklerinden bazılarını görmek için aşağı kaydırın.

  • Yeesookyung tarafından yeniden yorumlanmış bir vazo

Yeesookyung, kırık porselen parçalarını, Kintsugi yöntemi ışığıda altınla parıldayan sürrealist heykellere dönüştürüyor.

  • Kırık Ayna / Akşam Güneşi, Bing Wright

Fotoğrafçı Bing Wright, çarpıcı gün batımlarının kırık yansımalarını yakalamak için parçalanmış aynayı benzersiz bir tuvale dönüştürmüştür.

  • Aganetha Dyck tarafından yorumlanmış Maskeli Balo

Sanatçı Aganetha Dyck, bit pazarında bulduğu ikinci el heykelcikleri bal petekleri ile süslenmek üzere bal arılarıyla tanıştırarak sanata yeni bir soluk getirmiştir.

  • Tomomi Kamoshita tarafından yorumlanmış Kintsugi

Kumsalda bulduğu yontma ve minik seramik parçalarını kullanan Tomomi Kamoshita, işlevsel olduğu kadar dekoratif de olan yemek çubuğu (chopstick) altlıkları tasarlamıştır.

  • NeSpoon tarafından yorumlanan Sokak Seramikleri

Sokak sanatçısı NeSpoon, zarif dantellerden ilham aldığı desenlerle çatlakları ve delikleri doldurarak kamusal alanları güzelleştiriyor.

  • Tatiane Freitas tarafından yorumlanan Yeni bir Antika Sandalye

Eski ve yeni arasında net bir çelişki yakalayan sanatçı Tatiane Freitas, kırık ahşap mobilyaları “onarmak” için akrilik reçine kullanıyor.

  • Metamorfoz, Keiko Sato

Metamorfoz çalışmasında Keiko Sato, budanmış ağaçlara yeni bir hayat veren hayaletimsi, şeffaf gövdeler oluşturmak amacıyla ağaç kütüklerini iplerle donatmıştır.

  • Jim Bachor tarafından yorumlanmış çukurdaki çiçek mozaiği

Chicago’da çok sayıda çukur olduğunu fark ettikten sonra Jim Bachor, bozuk şehrini düzeltmek amacıyla bir şeyler yapmaya karar vermiştir. Sokak çukurlarına tatlı ikramlarda bulunarak çiçek mozaikleriyle donatmıştır.

  • Çukur Bahçesi, Steve Wheen

Çukur Bahçıvanı olarak da bilinen Steve Wheen, Doğu Londra’ya doğal bir dokunuşu katmayı kendine görev bilmiştir. Şu sözlerle bu çabasını vurgulamaktadır: “Bazen bir sanat projesi, bazen sevginin tezahürü, bazen bir deney, bazen ise yollarımızın ne kadar b** içinde olduğunu vurgulama eylemi deyip şunları eklemektedir; resimler ve bahçeler insanların yüzlerine bir gülücük kondurup onları çukurlara karşı uyarmaları gerekiyor!”

  • Manufract tarafından yapılmış El Yapımı Masa

Ağaçların kendi kendini onarma özelliklerinden esinlenen Manufract, kurtarılan ahşabı onarmak için biyo-reçineler kullanarak çevre dostu bir masa tasarlamıştır.

  • Jan Vormann tarafından Dispatchwork

Kırılıp dökülmüş duvarlardaki boşlukları doldurmak için sanatçı Jan Vormann, harç yerine alışılmadık bir alternatif kullanıyor: Lego. Parlak renkli Legolar, taşların doğal tonlarıyla ilginç bir güzellikte yan yana geliyor.

  • Charlotte Bailey’den İşlemeli Kintsugi Vazosu

Nakış sanatçısı Charlotte Bailey, kintsugi geleneğine benzersiz bir dokunuşla, desenli kumaşlar ve parlak altın ipliklerle kırık kapları onarıyor.

  • Severija Incirauskaite-Kriauneviciene tarafından “Barış İçin Öldür”

Litvanyalı nakış sanatçısı Severija Incirauskaite-Kriauneviciene, otantik savaş miğferlerinin deliklerine hassas çiçek motiflerini işliyor.

  • “Kamuflaj” Pejac tarafından (René Magritte’ye Övgü)

Trompe-l’oeil teknikleriyle tanınan sokak sanatçısı Pejac, sıradan yerleri sanat eserlerine dönüştürüyor. Kamuflaj‘da, uçan kuşların basit siluetlerini oluşturmak için terk edilmiş bir binanın eskimiş camlarını kullanıyor.

  • Öyküsel Eser 1, Michelle Taylor

Seramik ve karma medya sanatçısı Michelle Taylor dokunaklı bir tavırla “hatıraları ve varoluşu korumak için hasar görmüş ve kırılmış eserleri onarmaya ve yeniden yaratmaya ihtiyaç duyduğunu” ifade ediyor. Kumaş ve ipek kullanarak, bir kenara atılmış bu çay fincanı gibi, kırık nesneleri zarif bir biçimde onarıyor.

  • Boulevard de Belleville, Juliana Santacruz Herrera

Bölgeye özgü bir proje olan Boulevard de Belleville’de sanatçı Juliana Santacruz Herrera, Paris’in çukurlarını ve kaldırımlarını renkli kumaş şeritlerle onarıyor.

Kaynak: https://mymodernmet.com/artistic-repairs/

Sanatsal Onarım: Kırılmış Eserlerin Onarılmış Versiyonları” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir