Kabare, tiyatro ve sirk gibi gösteriler misyonları modern şehir hayatını resmetmek olan Empresyonistler arasında popüler bir temaydı. Bu durum Pierre-Auguste Renoir için de geçerliydi. Renoir, tablolarında sıklıkla tiyatroları, bale gösterilerini ve locaları resmederdi. 19. yüzyılda Paris’teki tiyatrolar, mutlaka görülmesi gereken ve hızla büyüyen bir sektördü. Bu yüzden Tiyatro Locası adlı resimde sosyete hayatını sahnelemek isteyen Empresyonist ressam Renoir için de mükemmel bir konuydu.
Burada, Pierre-Auguste Renoir’in erkek kardeşi Edmond’ı “balık surat” olarak bilinen model Nini Lopez ile birlikte bir tiyatronun locasında otururken görmekteyiz. Edmond, seyircileri incelemek için opera gözlüğü kullanırken Nini gözlüğü elinde tutmaktadır. Adeta diğer opera izleyicileri tarafından izlendiğini biliyormuş gibi odaklanmadan bakmaktadır.
Edmond Renoir, gazeteci ve sanat eleştirmeniydi ancak onun hakkında ilgi çekici bir şey söylemek (bu resimde oldukça yakışıklı gözükmesinin dışında) zor. Arkadaşı hakkında ise söylenecek çok şey var: Nini Lopez, Renoir’in resimlerinde sık sık yer alan bir modeldir. Bu resim de onun modellik yaptığı ilk resimdi. Ağırbaşlı oluşu ve dakikliği ile tanınan genç kadın, 1875 ile 1879 yılları arasında sanatçının en sevdiği model oldu ve en az 14 resminde boy gösterdi. Nini 1877 yılında, Montmartre tiyatrosundan üçüncü sınıf bir oyuncu ile evlendikten sonra Renoir’in resimlerinden kayboldu. Kızının burjuvaziden biri ile evlenmesini tercih eden annesi de oldukça hayal kırıklığına uğradı.
Resmin kendisine döndüğümüzde, Renoir göze hitap etme konusunda üst düzey bir ressamdı. Sanat konseptini ‘şık’ bir şeyler üzerine yoğunlaştırdı. Modern sanat eleştirmeni olarak bilinen Bertall, şık kavramını; duruş, üslup rahatlığı, görünüş ve doğal zarafet olarak tanımlamıştır. Tiyatro Locası’nın narin fırça darbeleri ve duygusal tonlarla yakaladığı şey budur.
Tiyatro Locası, Empresyonistlerin 1874 yılındaki ilk karma sergisine dahil edilmiştir. Eleştirmenler bunun üzerine ikiye ayrılmışlardır: bir taraf bunu moda endüstrisinin tehlikeli cazibelerinin bir uyarısı olarak görürken, diğer taraf zarafetini övmüştür. Ancak kesin olan bir şey var ki bu resim, 19. yüzyıl Fransız zarafetinin övgüsü niteliğindedir.